Rehn: Euroopan talous­näkymissä olennainen muutos

EKP päivittää arvionsa Ukrainan sodan talousvaikutuksista ensi viikon kokoukseen.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ennakoi, että Venäjän talous tulee kärsimään talouspakotteista pahoin.

Venäjän ja Ukrainan välinen sota muuttaa Euroopan talousnäkymiä olennaisesti, kirjoittaa Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn talousneuvoston kirjoitussarjassa. Ennen sodan syttymistä Euroopan talouden yleiskuva oli positiivinen ja maailmantalouden odotettiin kasvavan tänä vuonna noin neljän prosentin vauhtia, vaikka energian kallistuminen olikin kiihdyttänyt inflaatiota.

Rehn ennakoi, että Venäjän talous tulee kärsimään talouspakotteista pahoin, mikä heijastuu negatiivisesti myös sen kanssa kauppaa käyviin maihin, Suomi mukaan lukien. Tarkkoja vaikutuksia ei vielä tässä vaiheessa nähdä.

– Sodan sumu hämärtää myös talouden näkymää tällä hetkellä.

Aiempi odotus oli, että inflaatio hidastuisi, kun energian hintojen nousu tasaantuu. Venäjän hyökkäys on kuitenkin kääntänyt tilanteen ja näkynyt nopeasti raaka-aineiden ja energian entistä kalliimpina hintoina. Samalla inflaatiota ovat vauhdittaneet myös talouden odotettua nopeampi toipuminen koronakuopan jälkeen ja siitä seuranneet tarjontakapeikot sekä yksityisten palvelujen hintojen paluu normaalimmalle tasolle.

– Nämä ilmiöt eivät silti aiheuta inflaation pysyvää kiihtymistä, elleivät ne johda hintojen ja palkkojen nousukierteeseen, Rehn arvioi.

Euroopan keskuspankin neuvosto päätti joulukuussa, että talouden vahva elpyminen ja inflaation kiihtyminen lähemmäksi tavoitettaan mahdollistavat EKP:n arvopaperiostojen asteittaisen pienentämisen. Rehnin mukaan nykyisessä tilanteessa on kuitenkin syytä edetä varovaisesti.

– Kun liikutaan sumussa, kannattaa edetä pienin, varovaisinkin askelin. Rahapolitiikkaa harjoitetaan johdonmukaisesti ja joustavasti, liikkumavara säilyttäen, Rehn korosti.

EKP:n neuvosto on seuraavan kerran koolla ensi viikon torstaina ja saa silloin päivitetyn arvion Ukrainan sodan talousvaikutuksista.

– EKP on valmis kaikkiin tarvittaviin toimiin velvollisuuksiensa täyttämiseksi eli hintavakauden ja rahoitusvakauden varmistamiseksi euroalueella, Rehn summasi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?