Keskuskauppakamarin kyselyn mukaan läntisen maailman Venäjää vastaan asettamat pakotteet vaikuttavat jollain tavoin lähes 90 prosenttiin suomalaisista vientiyrityksistä. Pakotteet vaikuttavat merkittävimmin neljännekseen vientiyrityksistä.
Yrityksistä 35 prosenttia kertoi Venäjän pakotteilla olevan jonkin verran merkitystä. Vajaalle kolmasosalle yrityksistä pakotteilla on hieman merkitystä.
Keskuskauppakamarin vientiyritysten johtajille keskiviikkona tekemän kyselyn mukaan suurimmat huolenaiheet liittyivät maksuliikenteeseen, raaka-aineiden saatavuuteen ja vaikeuksiin rahtiliikenteessä.
Suurinta huolta yritykset kantavat kyselyn mukaan pankkisektoriin kohdistuvista pakotteista ja niiden myötä maksuliikenteen estymisestä. Seuraaviksi nousivat raaka-aineiden saatavuus ja rahtivaikeudet.
Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtajan Lenita Toivakan mukaan avoimissa vastauksissa korostui myös yleinen geopoliittinen epävarmuus.
– On pelkoa siitä, että sodan aiheuttama epävarmuus yritysten toimintaan leviää laajemminkin eikä jää vain Eurooppaan, Toivakka sanoo tiedotteessa.
Yli puolet kuitenkin ennakoi kasvua tänä vuonna kielteisistä vaikutuksista huolimatta
Valtaosa yrityksistä, 80 prosenttia, kokee pakotteilla olevan kielteisiä vaikutuksia. Vain vajaat neljä prosenttia yrityksistä arveli pakotteilla olevan positiivisia vaikutuksia yrityksen liiketoimintaan.
Venäjän aloittama sota ja sen aiheuttama geopoliittinen epävarmuus sekä pakotteet vaikuttavat kielteisesti myös yritysten tulevaisuudennäkymiin. Lähes 40 prosenttia vastanneista yrityksistä sanoo tilanteen vaikuttavan merkittävästi tulevaisuudennäkymiin, 30 prosenttia jonkin verran ja 22,5 prosenttia hieman.
Tästäkin huolimatta useampi kuin joka toinen vastanneista yrityksistä arvioi, että vienti kokonaisuutena kasvaa joko merkittävästi tai jonkin verran tänä vuonna verrattuna viime vuoteen. Reilut 15 prosenttia vastanneista yrityksistä puolestaan arvioi viennin laskevan joko merkittävästi tai jonkin verran kuluvan vuoden aikana verrattuna edellisvuoteen.
– Helmikuun kyselyn erittäin positiivisiin tuloksiin verrattuna viennin tulevaisuudennäkymät laskivat selvästi. Kuitenkin hyvä uutinen on se, että yli puolet yrityksistä edelleen näkee viennin kasvavan vuoden aikana merkittävästi tai jonkin verran, Toivakka sanoo.
Kyselyyn vastasi 125 yritystä, joista lähes puolella on yli 50 miljoonaa euroa liikevaihtoa. Vastanneista 75 prosentilla on vähintään 50 työntekijää.