Kone keskeyttää toimitukset Venäjälle – nyt monet suomalaiset yritykset lähtevät maasta

Kone kertoi keskeyttävänsä toimitukset Venäjälle välittömästi.

3.3.2022 22:36

Torstaina lukuisat yritykset kertoivat vetäytyvänsä Venäjältä tai pysäyttävänsä viennin Venäjälle.

Hissiyhtiö Kone kertoi keskeyttävänsä väliaikaisesti toimitukset Venäjälle torstaista lähtien. Kone on myös lopettanut uusien tilaussopimusten allekirjoittamisen Venäjällä toistaiseksi.

Koneen liikevaihto oli viime vuonna 10,5 miljardia euroa. Vuoden lopulla henkilöstömäärä oli yli 60 000. Koneen Venäjän yhtiön osuus globaalista liikevaihdosta on yhtiön mukaan alle prosentin ja työntekijöitä on Venäjällä noin 650.

Venäjältä poistuu myös elintarvikeyhtiö Raisio, joka kertoi keskeyttävänsä kaiken viennin maahan. Päätös tarkoittaa yhtiön liikevaihdon supistumista 15 prosentilla. Samalla Raisio peruu tulosohjauksensa tältä vuodelta. Yhtiölle tärkeiden viljaraaka-aineiden hinnat ovat nousseet dramaattisesti.

Suurin osa Venäjän liikevaihdosta on tullut kalanrehujen viennistä. Kalanrehuja valmistavan Raisioaquan tuotannosta noin kaksi kolmannesta on mennyt Luoteis-Venäjälle.

–  Tuotannolla on suuri merkitys myös suomalaisen kalankasvatuksen ja huoltovarmuuden kannalta. Laajojen kokonaisvaikutusten vuoksi joudumme harkitsemaan erittäin huolellisesti tätä liiketoimintaa koskevien päätösten seurannaisvaikutukset, Raisio varoittaa.

Tietoevry ajaa alas toimintansa Venäjällä

Ohjelmisto- ja palveluyhtiö Tietoevry kertoi torstaina aloittaneensa toimintojensa alasajon Venäjällä. Yhtiöllä on Moskovassa ja Pietarissa noin 100 työntekijää. Venäjän liiketoiminnan osuus on noin 0,4 prosenttia yhtiön liikevaihdosta.

Vetäytyjien joukkoon ilmoittautui myös rakennusyhtiö YIT, joka keskeyttää uusien tonttien hankinnan ja uusien asuntohankkeiden aloittamisen Venäjällä.

Metsäyhtiö UPM kertoi niin ikään torstaina keskeyttävänsä toimitukset Venäjälle toistaiseksi. Yhtiö työllistää Venäjällä 800 henkilöä.

Metsäkonserni Metsä Group puolestaan ilmoitti, että yhtiön toiminta Venäjällä ajetaan toistaiseksi alas.

–  Metsä Groupin ainoan Venäjällä sijaitsevan tuotantolaitoksen eli Svirin sahan toiminta on keskeytetty. Puunhankinta Venäjällä Svirin sahaa sekä Metsä Groupin Suomen ja Ruotsin tehtaiden tuontia varten on myös ajettu alas, yhtiön tiedotteessa kerrottiin.

Ikea sai ryöpytystä

Venäjältä lähtee toistaiseksi myös ruotsalainen huonekalujätti Ikea. Uutistoimisto TT:n mukaan yhtiö kertoo keskeyttävänsä kaiken toimintansa myös Valko-Venäjällä. Kaikki ketjun tavaratalot Venäjällä suljetaan.

Ikea jatkaa kuitenkin omistamiensa Mega-ostoskeskusten toimintaa.

–  Ostoskeskukset pysyvät auki normaalisti, kertoi Ikean vähittäiskaupasta vastaava johtaja Tolga Öncü TT:lle.

Ikealla on Venäjällä yhteensä 17 tavarataloa, 15 000 työntekijää ja kolme tuotantolaitosta. Valko-Venäjällä ei ole tavarataloja, mutta Ikealla on maassa alihankkijoita. Ikea ilmoitti aiemmin aikovansa pitää liikkeensä Venäjällä avoinna, mikä aiheutti yhtiölle kiivaita moitteita Ukrainan sodasta tuohtuneilta ruotsalaisilta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?