Yritykset auttavat parhaiten Ukrainan sodan uhreja antamalla rahaa

Suomen Unisef, Punainen Risti ja Pelastakaa Lapset sanovat, että yrityksille tehokkain tapa auttaa sodan uhreja Ukrainassa on antaa rahaa.

Ukrainalainen lapsi linja-autossa tilapäisessä vastaanottoleirissä Przemyslissa Puolassa keskiviikkona.

3.3.2022 18:45

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja ukrainalaisten painajaismainen tilanne ovat herättäneet suomalaisissa voimakkaan halun auttaa sodan uhreja. Myös yritykset ovat valmiita auttamaan ja moni yritys on jo kertonut lahjoittaneensa rahaa avustusjärjestöille.

Juuri siten yritykset voivat nyt parhaiten auttaa. Näin sanovat Suomen Unisef, Punainen Risti ja Pelastakaa Lapset -järjestö, joilla kaikilla on avustustoimintaa Ukrainassa.

– Ehdottomasti eniten apua on nyt rahasta, sanoo Suomen Unisefin yritysyhteistyön johtaja Outi Mikkonen.

Rahaa tarvitaan akuutin kriisin hoitamiseen ja työtä riittää pitkäksi aikaa.

– Yritykset auttavat parhaiten nyt lahjoittamalla rahaa, sanoo myös Suomen Punaisen Ristin varainhankinnan johtaja Sirpa Solehmainen.

Suuret kansainväliset toimijat saavat avun varmimmin perille. Kaikki kolme järjestöä ovat toimineet entuudestaan Ukrainassa, ja niillä kaikilla on toimivat omat verkostot ja vakiintuneita yhteistyökumppaneita.

Sodassa olevassa maassa toiminta on aina haastavaa. Yhteistyöverkostojen luominen tässä tilanteessa olisi hyvin vaikeaa. Lisäksi suurilla järjestöillä on töissä ihmisiä, jotka ovat toimineet ennenkin kriisialueilla.

– Parhaiten auttaa raha, toistaa kollegoidensa sanoman viestinnän ja varainhankinnan johtaja Sanna Kuusisto Pelastakaa Lapset -järjestöstä. Ja kiittää siitä, miten suomalaiset todella ovat heränneet auttamaan.

Lue myös: Putinin käytös herättää kysymyksiä ympäri maailman – asiantuntijat: ”Kiihtyneessä mielentilassa”, ”raivoaa lähipiirille”

Tiedossa on, että Ukrainasta sotaa on paennut valtavasti lapsia ja äitejä. Apua tarvitaan matkan joka vaiheessa, ja kun tilanne joskus rauhoittuu, vielä pitkään senkin jälkeen.

Unisefin Outi Mikkonen sanoo, että suurta apua on, jos yritykset ryhtyvät pitkäaikaisiin kumppanuuksiin. Se takaa, että rahaa on käytössä myös sen jälkeen, kun maailman katseet jossain vaiheessa kääntyvät seuraavan akuutin kriisin puoleen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?