Ulkomaalaiset peruvat Suomeen kohdistuvia lomiaan – ”Tänne ei uskalleta matkustaa”

Visit Finland selvitti keskiviikkona, voiko esimerkiksi ulkomaalaisesta mediasta löytyä syitä matkailijoiden varovaisuudelle.

Santapark Arctic Worldin toimitusjohtaja Ilkka Länkinen arvioi, että peruutusten taustalla vaikuttaa turvattomuuden tunne ja epävarmuus.

3.3.2022 7:00

Ukrainan sodan aiheuttamat turvallisuusuhat näkyvät jo Lapin matkailussa peruutuksina.

Rovaniemeläisen Santapark Arctic Worldin toimitusjohtaja Ilkka Länkinen kertoo, että meksikolaiset ja espanjalaiset ryhmät ovat peruuttaneet matkansa Suomeen.

Peruutuksia on tehty siitäkin huolimatta, että jo maksettuja rahoja ei enää saa takaisin. Tilanteeseen vaikuttaa Suomen asema Venäjän rajanaapurina.

– Tänne ei uskalleta matkustaa tästä maailmantilanteesta johtuen, Länkinen sanoo.

Yrittäjä arvioi, että peruutusten taustalla ovat turvattomuuden tunne ja sodan aiheuttama epävarmuus. Hänen mukaansa kriisien vaikutukset ovat aiemminkin olleet nopeita, mutta kestäneet vähän aikaa. Länkinen korostaa, että Suomi on edelleen turvallinen matkustusmaa.

Santapark Action Worldin taustalla vaikuttavat Ilkka Länkinen ja Katja Ikäheimo-Länkinen.

Länkinen on ottanut peruutuksista yhteyttä Suomeen suuntautuvaa matkailua edistävään Visit Finlandiin. Visit Finlandin senior director Kristiina Hietasaari kertoo, että yrityksen pr-toimisto Espanjassa selvitti asiaa keskiviikon aikana.

Tarkoituksena oli selvittää, löytyikö esimerkiksi espanjalaisen median Suomea koskevista uutisista syytä matkailijoiden varovaisuudelle. Toimiston antaman raportin mukaan mediassa ei ole näkynyt erityisesti Suomea koskevia aiheita.

– Uutiset ovat käsitelleet yleisesti kriisin vaikutusta matkailuun koko Euroopassa.

Hietasaari uskoo, että peruutukset juuri espanjalaisilta matkanjärjestäjiltä ovat sattumaa. Keskiviikkona yksi yritys ilmoitti myös suuremman tilauksen peruutuksesta Yhdysvalloista.

Myös Unkarissa on Hietasaaren mukaan havaittu, että ulkomaalaiset peruuttavat nyt matkojaan.

– Peruutukset eivät kohdistu vain Suomeen, vaan muuallekin. Ainakin itäiseen Eurooppaan on tullut peruutuksia.

Hietasaari sanoo, että yrityksiltä on tullut melko vähän ilmoituksia matkojen peruutuksista. Hän kuitenkin pitää todennäköisenä, että niitä tulee vielä lisää.

Vielä on Hietasaaren mukaan liian aikaista arvioida, painottuvatko matkojen perumiset tiettyihin markkinoihin.

–  Kun Venäjä valloitti Krimin 2014, amerikkalaiset olivat varovaisimpia, ja heidän matkailumääränsä Suomeen putosivat todella merkittävästi. Nyt ennakoidaan, että amerikkalaisten matkailu Suomeen tulee kärsimään vahvasti kevään ja kesän aikana.

Visit Levin toimitusjohtajan Satu Pesosen mukaan turvallisuustilanteesta johtuvia matkojen peruutuksia ei ole vielä tullut

Pohjoismaiden välisessä matkailukilpailussa Suomi tulee Hietasaaren arvion mukaan olemaan häviäjä maantieteellisen sijaintinsa takia. Hänen mukaansa Norja ja Tanska voisivat sen sijaan hyötyä tilanteesta.

Visit Finland aikoo Hietasaaren mukaan jatkossakin korostaa Suomen parhaita puolia kohdemaissaan.

– Täällä on rauhallista ja turvallista, ja täällä on tilaa. Ei ole mitään syytä olla tulematta Suomeen tai pelätä sitä.

Visit Levin toimitusjohtajan Satu Pesosen mukaan Leville suuntautuvia matkoja ei ole vielä peruutettu turvallisuuteen vedoten. Hän kertoo, että peruutuksia on tullut yksittäisiltä ukrainalaisseurueilta.

– Tunnistamme sen riskin olemassaolon, että tietyt kohderyhmät erityisesti läntisestä Euroopasta ja Yhdysvalloista saattavat kokea Venäjän läheisyyden pelottavaksi.

Pesonen kertoo, että venäläisiä matkailuryhmiä on Suomessa tällä hetkellä vähän. Se johtuu hänen mukaansa erityisesti siitä, ettei venäläinen Sputnik-rokote ole vielä Euroopan unionin hyväksymä. Maahantulo Venäjältä Suomeen edellyttää todistusta hyväksytystä rokotesarjasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?