Venäjän pankkijärjestelmään kohdistuvat lännen pakotteet alkoivat näyttää voimaansa maanantaina. Venäjällä onkin menossa talletuspako maan pankeista, arvioi Suomen Pankin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen. Talletuspako voi johtaa siihen, että venäläisiä pankkeja alkaa kaatua varojen puutteeseen. Länsimaat ovat asettaneet ankaria talouspakotteita, jotka estävät suurimpien pankkien varainhankinnan länsimaista.
Venäjän keskuspankki nosti maanantaina ohjauskorkonsa 20 prosenttiin 9,5 prosentista rauhoittaakseen tilannetta. Keskuspankki perusteli ohjauskoron nostoa sillä, että maan taloustilanne on muuttunut dramaattisesti.
– Tällä pyritään ehkäisemään ruplan romahdus ja valuuttapako ja hillitsemään myös levottomuutta, jota on vähittäisasiakkailla omien talletuksiensa osalta, arvioi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.
Venäjä pyrki maanantaina tukemaan ruplaa myös kieltämällä maan asukkaita siirtämästä rahaa ulkomaille, kertoi uutistoimisto AFP. Lisäksi Kreml määräsi, että vientiyritysten on pidettävä vähintään 80 prosenttia varoistaan ruplina, mikä käytännössä pakottaa suuret yhtiöt ostamaan ruplaa.
Danske Bank pitää laajamittaista talletuspakoa venäläispankeista todellisena riskinä. Kuluttajien ostovoiman merkittävä heikkeneminen, ruplan romahduksesta mahdollisesti seuraava hyperinflaatio ja pankkijärjestelmän systeeminen kriisi voisivat pian sysätä Venäjän talouden taantumaan.
– On selvää, että Venäjän talous vajoaa taantumaan. Kuinka syvä se on, sitä on tällä hetkellä mahdotonta arvioida, OP:n Heiskanen sanoo.
Käteisen hamstraus syventää kierrettä
Danske Bankin mukaan Venäjää voi nyt kohdata pankkikriisi, kun ihmiset hamstraavat käteistä ja samanaikaisesti keskuspankin kykyä tukea pankkijärjestelmää on pakotteilla merkittävästi heikennetty. Venäjän keskuspankin kyky auttaa pankkeja on rajallinen, koska suuri osa varoista on jäädytetty.
– Vaikka Venäjän media rajoittaa kansalaisten saamia tietoja sodan osalta, tiedot pankkijärjestelmää kohdanneista pakotteista ovat kuitenkin saavuttaneet kansan. Venäläiset ovat siis nyt aiheestakin paniikissa, arvioi Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto tiedotteessa.
Hänen mukaansa ihmiset pelkäävät säästöjensä arvon murenevan ja pyrkivät nostamaan talletuksiaan pankeista ja vaihtamaan niitä esimerkiksi dollareiksi tai euroiksi.
Länsimaiden pakotteet ovat johtaneet siihen, että ruplan arvo heikkeni maanantaina.
– Ruplan romahdus tulee näkymään jokaisen venäläisen arjessa. Tuontitavaroiden hinnat nousevat voimakkaasti ja kuluttajien ostovoima heikkenee ennennäkemättömällä tavalla, Kuusisto sanoo.
Sberbankin eurooppalainen tytäryhtiö menossa nurin
Venäläisen Sberbankin eurooppalainen tytäryhtiö on kaatumaisillaan tai todennäköisesti kaatuu, arvioi puolestaan Euroopan keskuspankki (EKP). Sberbank Europe AG:n pääkonttori on Itävallassa, ja sillä on konttorit Kroatiassa ja Sloveniassa.
Tallettajat ovat kiireen vilkkaa siirtäneet varojaan pois pakotteiden kohteina olevista pankeista. EKP:n mukaan pankin huono likviditeettitilanne tarkoittaa, ettei pankki suoriudu maksuvelvoitteistaan.
– Voi olla, että joidenkin muiden venäläisten pankkien tytäryhtiöt pystyvät jotenkin keplottelemaan eteenpäin, Suomen Pankin Korhonen sanoo.
Sberbank Europella on muitakin tytäryhtiöitä, mutta ne eivät ole EKP:n toimivallan alaisuudessa. EKP on kertonut olleensa yhteydessä kyseisten maiden kansallisten viranomaisten kanssa.