Norjan öljyrahasto irtautuu venäläissijoituksista

Norjan valtaisa öljyrahasto myy kaikki venäläissijoituksensa.

Oslon kaupungintalo Ukrainan värein valaistuna viime viikolla.

28.2.2022 16:17

Vastatoimena Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan Norjan öljyrahasto luopuu kaikista sijoituksistaan venäläisiin kohteisiin, Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre ilmoitti sunnuntaina.

Norjan valtion öljyrahasto on 1 300 miljardin dollarin sijoituksillaan maailman suurin valtiollinen sijoitusrahasto. Venäjällä sillä oli vuodenvaihteessa sijoituksia 47 yhtiössä sekä valtionlainoissa yhteensä 25 miljardin Norjan kruunun (2,5 miljardia euroa) edestä. Vuotta aiemmin summa oli 30 miljardia kruunua.

– Olemme päättäneet jäädyttää rahaston sijoitukset ja käynnistää myyntiprosessin, Støre sanoi tiedotustilaisuudessa rahaston venäläissijoituksista.

Tuoreimmat tiedot sijoitusten rakenteesta ovat vuoden 2020 lopusta, jolloin rahastolla oli 6,7 miljardia kruunua Venäjän valtionlainoissa ja 23,3 miljardia kruunua osakkeissa. Tuolloin öljyrahasto oli Sperbankin neljänneksi suurin omistaja 0,83 prosentin osuudella ja kuuden miljardin kruunun sijoituksella. Seuraavaksi suurimmat sijoitukset olivat Gazpromissa ja Lukoilissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?