Venäjän ilmatilan sulkeminen vaikuttaisi voimakkaasti Finnairiin – peruu näkymäarvionsa

Finnair peruu ohjeistuksensa Venäjän ilmatilaan mahdollisen sulkemisen takia.

Venäjän ilmatilan sulkeminen vaikuttaa kovasti Finnairiin.

28.2.2022 9:52

Lentoyhtiö Finnair kertoo tiedotteessaan, että Venäjän ilmatilan sulkeminen vaikuttaisi Euroopan ja Aasian väliseen lentoliikenteeseen merkittävästi. Aasia on Finnairille tärkeä suunta. Yhtiö arvioi, että negatiiviset taloudelliset vaikutukset Finnairiin ovat erityisesti tilanteen pitkittyessä huomattavia.

Ylilentoihin liittyvän uuden epävarmuuden vuoksi Finnair peruu ohjeistuksensa, joka koskee tämän vuoden ensimmäistä neljännestä ja vuoden jälkipuoliskon toimintaympäristöä.

– Ukrainan hätä koskettaa kaikkia eurooppalaisia, ja ymmärrämme EU:n päätöksen sulkea ilmatilansa. Toteutamme nyt varautumissuunnitelmaamme, sillä tilanne vaikuttaa voimakkaasti Finnairiin, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner tiedotteessa.

Venäjän ilmatilan kiertäminen pidentää lentoaikoja Aasiaan niin paljon, että useimpien Aasian ja Helsingin välisten rahti- ja matkustajalentojen operointi ei hänen mukaansa ole taloudellisesti kestävää eikä kilpailukykyistä.

Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinoilla varausten määrä on selvässä kasvussa pandemian vaikutusten koko ajan pienentyessä. Finnair työstää vaihtoehtoista liikenne- sekä kustannussäästösuunnitelmaa tilanteen pitkittymisen varalle.

Manner huomauttaa, että Finnairin kassa on yhä vahva. Viime vuoden lopussa se oli 1,7 miljardia euroa Suomen valtion myöntämä 400 miljoonan euron hybridilaina mukaan lukien.

Valtio omistaa Finnairista suuren osan ja on todennut yhtiön olevan strategisen intressin yhtiö.

– Uusien olosuhteiden vallitessa me yhtiössä näemme, että toimivat lentoyhteydet ovat entistäkin tärkeämpiä Suomen talouden, turvallisuuden sekä huoltovarmuuden kannalta, Manner sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?