Näin suomalais­yritykset auttavat ukrainalaisia – sata­kuntalais­yrittäjä pisti keräyksen pystyyn, Snellman evakuoi työn­tekijöidensä omaiset Ukrainasta

– On hienoa, että ihmisillä on nyt yhteinen halu auttaa ukrainalaisia, Satamuna oy:n yrittäjä Marko Haavisto sanoo.

Marko Haavisto (oik.) pyörittää Satamuna Oy:ta yhdessä veljensä Toni Haaviston kanssa. Sunnuntaina Marko Haavisto käynnisti humanitaarisen avun keräyksen Ukrainaan.

28.2.2022 8:00

Ihmisten halu auttaa ukrainalaisia sodan keskellä on herännyt toden teolla, ja myös suomalaisyrittäjät ovat tarttuneet toimeen.

Kananmunia tuottavan Satamuna oy:n yrittäjä Marko Haavisto päätti käynnistää sunnuntaina humanitaarisen avun keräyksen Ukrainaan. Hän teki aamulla ilmoituksen Facebookiin, eikä mennyt aikaakaan, kun avuntarjouksia alkoi sadella.

– Ihan tuntemattomat ihmiset ottivat yhteyttä. On tullut todella paljon yhteydenottoja ja ollut kiireinen päivä, Haavisto toteaa.

Ihmiset ovat lahjoittaneet muun muassa taskulamppuja, paristoja, radiopuhelimia, kypäriä, ensiapulaukkuja, vaatteita, jalkineita ja kuivaruokaa.

Sota koskettaa Haavistoa erityisen paljon, sillä hänen avovaimonsa on ukrainalainen ja hänellä on myös noin parikymmentä ukrainalaista työntekijää.

– Tämä sota on käsittämätöntä, ei sitä voi 2020-luvulla ymmärtää. Kävin itse Odessassa viime vuonna. Vaikeaa kuvitella, että siellä samoilla seuduilla, missä on ajellut tapellaan nyt, Haavisto sanoo.

Haavisto kertoo, että eräs kuljetusyrittäjä tarjosi auton ja kuljettajan avustustavaroiden viemiseen Ukrainaan. Matkaan on Haaviston mukaan tarkoitus lähteä tiistaina tai keskiviikkona.

Autolla tavarat kuljetetaan Puolaan Ukrainan rajalle. Sinne vastaan tulee toinen auto, joka kuljettaa tavarat Ukrainaan. Haaviston mukaan hänen avovaimonsa on järjestellyt asioita, jotta tavarat saataisiin rajalta Ukrainaan.

– On hienoa, että ihmisillä on nyt yhteinen halu auttaa ukrainalaisia, Haavisto toteaa.

Haaviston järjestämästä keräyksestä kertoi ensimmäisenä Satakunnan Kansa.

Lihanjalostusyritys Snellman on puolestaan lähettänyt busseja hakemaan ukrainalaisten työntekijöidensä omaisia pois Ukrainasta.

Snellmannilla on noin parikymmentä ukrainalaista työntekijää. Toimitusjohtaja Roland Snellman kertoo, että työntekijät kutsuttiin torstaina koolle, ja heille esitettiin omaisten tuomista Ukrainasta. Avun tarjoamisesta päätettiin heti, kun sota Ukrainassa syttyi.

Snellmanin toimitusjohtaja Roland Snellman.

– Emme ajatelleetkaan muuta, päätöksen tekeminen tuntui oikealta. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja perheet saapuvat tänne, Snellman sanoo.

Bussikyydeistä vastaa käytännössä Snellmanin yhteistyökumppani. Bussit lähtivät Suomesta perjantaina ja niiden on määrä matkata Puolaan, josta työntekijöiden omaiset nousevat mukaan.

Snellmanilla ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka monta henkilöä busseilla Ukrainasta saapuu.

– En osaa suoraan sanoa, montako henkilöä Suomeen tulee. Se riippuu paljon siitä, miten nämä henkilöt ovat päässeet rajan yli. 2–3 bussia on lähtenyt matkaan ja toivotaan, että ne saadaan täyteen.

Snellman kertoo, että ihmisiltä on tullut paljon yhteydenottoja ja monet ovat tarjonneet apuaan.

– Ihmiset haluavat auttaa ja tarjoavat vaatteita, ruokaa ja jopa kämppiään.

Ukrainasta tulevat ihmiset on tarkoitus majoittaa ainakin aluksi Vaasaan ja Pietarsaareen. Snellman kertoo, että yritys auttaa tulijoita asunnon etsinnässä ja muussa. Myös yrityksen työntekijät ovat tarjonneet apuaan tulijoille.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Vasabladet.

Myös erikoiskattotuotteita, ilmanvaihdon päätelaitteita ja eristekiinnikkeitä valmistava Vilpe on päättänyt evakuoida työntekijöitään Ukrainasta, kertoo Yle.

Vilpellä on tytäryhtiöiden kautta toimipisteitä muun muassa Moskovassa, Pietarissa ja Kiovassa.

Toimitusjohtaja Tuomas Saikkonen kertoi Ylelle, että yritys yrittää evakuoida henkilökuntansa, eli seitsemän ihmistä Kiovasta. Hän kertoi ihmiset on tarkoitus evakuoida aina Suomeen asti, jos vain mahdollista. Hän totesi henkilökunnan turvallisuuden olevan nyt tärkein prioriteetti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?