EU päätti jäädyttää Putinin ja Lavrovin varat

Putinin ja Lavrovin matkustamista EU:n jäsenvaltioihin ei varojen jäädytyksestä huolimatta kuitenkaan kielletä, Financial Times lisää.

EU on jäädyttämässä Vladimir Putinin ja Sergei Lavrovin varat. Kuva kesäkuulta 2018.

25.2. 15:43 | Päivitetty 25.2. 16:37

Euroopan unioni on sopinut Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin ja ulkoministeri Sergei Lavroviin liittyvien eurooppalaisten varojen jäädyttämisestä. Päätöksestä kertoivat uutistoimisto AFP:lle tänään kolme EU:n virkamiestä ja eurooppalainen diplomaatti.

Putinin ja Lavrovin varojen jäädytyksestä sovittiin sen jälkeen, kun EU-johtajat ottivat sen esille yön yli pidetyissä keskusteluissa uudesta pakotepaketista. EU:n 27 maan ulkoministerien on ollut määrä vahvistaa pakotepaketti.

Putinin ja Lavrovin matkustamista EU:n jäsenvaltioihin ei varojen jäädytyksestä huolimatta kuitenkaan aiota kieltää, kertoi Financial Times.

EU-ulkoministerit ovat tänään iltapäivällä koolla Brysselissä. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan on tärkeää, että sotatoimista päättäneitä henkilöitä kohtaan kohdistuu rangaistuksia ja pakotteita.

– Tässä mielessä Suomi seisoo näiden päätösten takana, Haavisto sanoi saapuessaan ulkoministerikokoukseen.

EU-maiden johtajien viime yönä sopimat uudet pakotteet Venäjää vastaan iskevät erityisesti pankkisektoriin sekä teknologiavientiin. Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan EU:n pakotteiden kohteena on 70 prosenttia Venäjän pankkisektorista. Lisäksi pakotteiden kohteena on myös Venäjän valtio-omisteisia yhtiöitä.

EU kieltää myös öljynjalostamojen päivittämiseen tarvittavien varusteiden ja teknologian viennin Venäjälle. Lisäksi EU kieltää lentokoneiden ja esimerkiksi lentokoneiden osien viennin Venäjälle.

Pakotteet tulevat voimaan sitten, kun ne on muodollisesti hyväksytty ja julkaistu EU:n virallisessa lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?