Teboil-kauppiaat surevat boikottia: "Ei oikein mahda mitään”

Venäläisen Lukoilin tytäryhtiöön Teboiliin kohdistuva boikottiaalto surettaa ketjun kauppiaita. ”Ihan samaa ainetta siellä on Nesteen tankeissa”, yksi Teboil-kauppias puuskahtaa.

Yhtiön markkinaosuudet olivat kaksi vuotta sitten 16 prosenttia bensassa ja 27 prosenttia dieselissä.

25.2.2022 17:30

Autoliitto, SF-Caravan ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) ilmoittivat perjantaina purkavansa yhteistyösopimuksensa Teboilin kanssa. Boikotoijien joukkoon ovat liittyneet myös muun muassa Akavan eritysalat, Ilmailualan Unioni ja Muusikkojen liitto.

Syyksi järjestöt mainitsivat Venäjän aloittaman sodan Ukrainassa. Teboilin omistaa venäläinen energia-alan suuryhtiö Lukoil.

Puheenjohtaja Pekka Haapalainen Teboil-kauppiaat ry:stä kertoo, että vielä perjantaina boikotit eivät näkyneet asemien asiakasmäärissä. Hän odottaa vaikutusten ilmenevän tulevina viikkoina.

– Ei välttämättä ymmärretä, että kysymyksessä ovat suomalaiset yrittäjät. Voi kysyä, keitä tällaiset boikotit eniten haittaavat. Tietysti tämä on hyvin ymmärrettävää, kun tilanne on tämä. Ei oikein mahda mitään, Haapalainen sanoo Taloussanomille.

Teboilin markkinaosuudet olivat kaksi vuotta sitten 16 prosenttia bensiinissä ja 27 prosenttia dieselissä. ABC-, St1- ja Shell -asemien osuudet ovat 56 ja 34 prosenttia. Loppu on käytännössä Nesteen osuutta.

– Yrittäjät tietysti pelkäävät, miten tässä käy ja mitä tapahtuu. Hinnat nousevat, ja suomalaisten yrittäjien kauppa pienenee. Kuluttajat äänestävät mahdollisesti jaloillaan tai tekevät muita päätöksiä, ennakoi Haapalainen.

Lue lisää: Suomeen tuodaan Venäjältä paljon raakaöljyä ja maakaasua – näin voi käydä jos toimitukset katkeavat

Hänen mukaansa kotimaisen öljyn- ja bensanjakelun Venäjä-riippuvuuden kokonaisvaltaisuus ei aina avaudu kuluttajille. Teboil ei tuo polttoainetta Venäjältä, vaan hankkii ne Nesteen jalostamolta Porvoosta tai Länsi-Euroopasta.

Nesteen käyttämästä raakaöljystä noin kaksi kolmasosaa on peräisin Venäjältä.

– Ihan samaa ainetta siellä on Nesteen tankeissa, puuskahtaa Kivenlahden Teboil-aseman kauppias Petri Eskelinen.

Eskelisen puheiden perusteella myöskään Kivenlahdessa suoranaisesta boikottivimmasta on turha puhua. Reaktio Teboilin venäläisomistukseen ei ole kuultanut asiakaspalautteista eikä asiakasmääristä. Uutisia kauppias kertoo pitäneensä joka tapauksessa silmällä.

– Ei kai tälle mitään voi. Siellähän (Ukrainassa) nyt räiskätään. Tulkoon (venäläissotilaat) tänne, niin räiskätään takaisin. Minä ainakin lähden aseisiin saman tien.

JHL on tarjonnut polttoaine-etua jäsenilleen Teboilin kautta ja etsii nyt uutta palveluntarjoajaa. Järjestön puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine perusteli päätöstä tiedotteessa toteamalla, että Venäjän hyökkäys on julma ja rikkoo kaikkia kansainvälisiä sopimuksia.

Teboil-asemat Hyvinkään Kehäkujalla ja Vantaan Koivuhaassa omistava Raakel Hynninen kertoo seuranneensa perjantain sopimusuutisia surullisissa tunnelmissa.

Hiihtolomalla ollessaan Hynninen on kommunikoinut asemiensa henkilökuntien kanssa ja saanut kuvan normaaleista olosuhteista. Muilta asemilta hän on puolestaan kuullut asiakkaiden kapinoinnista.

– Mehän olemme tähän kaikkeen syyttömiä. Olemme yksityisiä suomalaisia yrittäjiä, ja vastaamme kukin itsenäisesti huoltamoidemme liiketoiminnasta. Teboil on suomalainen tytäryhtiö, joka maksaa veronsa Suomeen, Hynninen sanoo.

– Olemme aivan väärä kohderyhmä tähän. Haluaisin tällaisen oikaisun suomalaisten ajatuksiin. Emme ole millään tavalla osallisia Putinin toimintaan.

VENÄLÄISEN öljyn osuus Suomen polttoainemarkkinoilla on hallitseva, mutta tarkkaa osuutta on vaikea arvioida. Raakaöljyä ja öljytuotteita tuodaan Suomeen merkittävässä määrin muualtakin.

Muun muassa niin sanotuilta spot-markkinoilta tulevista eristä on sivullisen hankala tietää, tulevatko ne Venäjältä, Persianlahdelta tai jostakin muualta. Raakaöljyä tuodaan Suomeen käytännössä vain Nesteen tarpeisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?