Kaksi Suomen kansalaista Britannian pakotelistalle – Brexit osui Timtshenkon ja Rotenbergin nilkkaan?

Britannian uusien Venäjä-pakotteiden kohteena ovat Suomen kansalaisuudestaan tunnetut oligarkit eli Vladimir Putinin luottomiehet Gennadi Timtshenko ja Boris Rotenberg.

Britannia saattoi mitä ilmeisimmin asettaa Gennadi Timtshenkolle ja Boris Rotenbergille pakotteita välittämättä heidän Suomen kansalaisuudestaan, sillä Britannia ei kuulu enää Euroopan unioniin.

22.2.2022 16:14

Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti tiistaina uusista Venäjän-vastaisista pakotteista, joiden kohteena on kaksi suomalaisillekin hyvin tuttua henkilöä.

– Me asetamme pakotteet kolmelle erittäin varakkaalle yksityishenkilölle: Gennadi Timtshenkolle, Boris Rotenbergille ja Igor Rotenbergille, pääministeri Johnson ilmoitti brittiparlamentille.

Gennadi Timtshenko ja Boris Rotenberg ovat jo entuudestaan Yhdysvaltain pakotelistalla Venäjän vuonna 2014 kaappaaman Krimin vuoksi.

Britannia saattoi mitä ilmeisimmin asettaa heille nyt uusia pakotteita välittämättä heidän Suomen kansalaisuudestaan, sillä Britannia ei kuulu enää Euroopan unioniin. Näin brexit johti siihen, että Suomen kansalaisuus ei enää suojele heitä enää samalla tavalla kuin aiemmin Euroopassa.

Lue lisää: Suomi oli osa Putinin miesten strategiaa - Arja Paanasen kommentti Timtshenkosta ja Rotenbergista

Gennadi Timtshenko sai Suomen kansalaisuuden 1999. Putinin mukaan Timtshenko ”lähetettiin” tarkoituksella rajan toiselle puolelle eli Eurooppaan, jotta hänen oli helpompi hoitaa siten Venäjän öljybisneksiä.

– Tietääkseni hän todellakin otti Suomen kansalaisuuden, mutta hän on myös Venäjän kansalainen. Kun (Timtshenkon) yrityksen volyymit olivat kehittyneet sellaisiksi, että jonkun heistä oli oltava toisella puolella rajaa organisoimassa töitä, niin hänet valittiin, jotta hän muuttaisi sinne (Suomeen) ja jatkaisi siellä yrityksen töissä, Putin myönsi toimittajille 2014.

Boris Rotenberg muutti Suomeen alkujaan inkeriläisen vaimonsa kanssa. Pariskunta on sittemmin eronnut.

Boris Rotenberg tuli Suomeen puolestaan jo 1991, koska hänen silloinen inkeriläinen vaimonsa Irina Haranen oli oikeutettu paluumuuttajastatukseen. Pariskunnalla on pojat Roman ja Boris.

Igor Rotenberg on puolestaan Arkadi Rotenbergin poika. Hänellä ei ole Suomen kansalaisuutta.

Igor Rotenberg on Arkadi Rotenbergin poika. Hänellä ei ole Suomen kansalaisuutta.

Johnsonin mukaan Britannia ottaa ennennäkemättömiä pakotteita käyttöön uusin valtuuksin, ja ne pyritään kohdistamaan Kremlille tärkeisiin henkilöihin sekä yrityksiin.

– Kaikki heidän Yhdistyneessä kuningaskunnassa olevat omistukset tullaan jäädyttämään ja yksityishenkilöiltä kielletään maahantulo. Kiellämme myös kaikkia kansalaisiamme ja yrityksiämme tekemästä heidän kanssaan liiketoimia, Johnson jatkoi.

– Tänään Yhdistynyt kuningaskunta laittaa pakotteiden kohteeksi myös viisi venäläistä pankkia: Rossija, IS Bank, General Bank, Promsvjazbank ja Black Sea Bank, Johnson jatkoi.

Johnsonin mukaan nyt käyttöön otettavat pakotteet ovat ensimmäinen askel, mutta uusia pakotteita on jo valmisteltu sitä varten, että Venäjän toimet vaativat vieläkin kovempaa reagointia.

Työväenpuolueen johtaja, Sir Keir Starmer vaati muun muassa, että Venäjän RT-kanavaa pitäisi estää jakamasta propagandaansa Britanniassa. Hän vaati hallitusta toimiin asian suhteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?