Entistä tappiollisemmaksi vajonnut SAS aloittaa uuden säästöohjelman – joutuu hankkimaan lisää pääomaa

”SAS on nyt, enemmän kuin koskaan, uuden alun tarpeessa”.

22.2. 9:24

Lentoyhtiö SAS räpiköi syvästi tappiolla päättyneellä vuosineljänneksellä. Tulos ennen veroja oli marras-tammikuussa 2,6 miljardia kruunua (240 miljoonaa euroa) tappiolla.

Yhtiö ilmoitti aloittavansa uuden 7,5 miljardin kruunun säästöohjelman. SAS Forward -ohjelma merkitsee yhtiön laivaston, verkoston ja tarjonnan supistamista. SAS ei vielä kertonut leikkauksista tarkempia tietoja.

Tulos heikkeni 700 miljoonalla kruunulla verrattuna vastaavan jaksoon vuosi sitten. Yhtiön kassavarat laskivat 3,4 miljardiin kruunuun. Tappio osoittautui selvästi suuremmaksi kuin mitä markkinoilla oli edes synkimmissä arvioissa ennakoitu.

SAS toteaa tulostiedotteessaan, että koronapandemian kaksi vuotta ovat olleet ilmailualan historian haasteellisimmat.

–  Pandemia on vaikuttanut SAS:iin perustavanlaatuisella tavalla, sulkujen, matkailurajoitusten ja ihmisten matkustamistapojen muuttumisen kautta. Ilman radikaaleja muutoksia nämä tulevat nopeasti tyhjentämään yhtiön kassan, yhtiö kirjoittaa tiedotteessaan.

Toimitusjohtaja Anko van der Werff sanoi uutistoimisto TT:lle, että säästöohjelmaa ei ole määrä panna toimeen henkilöstövähennysten kautta.

–  Tulevien viiden–kuuden vuoden aikana yritämme itse asiassa kasvaa. Esimerkiksi Norjassa aiomme rekrytoida 500–600 ihmistä, hän sanoi.

Van der Werffin mukaan muutoksia tarvitaan, jotta SAS selviytyisi.

–  Me kuvittelimme, että korona menisi ohi 6–9 kuukaudessa, mutta se on kestänyt jo yli kaksi vuotta. Ilmailuala on muuttunut ja matkustajatyypit näyttävät aivan toisenlaisilta. Siksi myös SAS:in on muututtava, hän perusteli.

SAS joutuu van der Werffin mukaan hankkimaan lisää pääomaa, mutta hän ei vielä kertonut, miten tässä on tarkoitus edetä.

SAS on laskenut tuntuvasti pörssissä sen jälkeen, kun norjalaispankki DNB viime viikolla arvioi yhtiön hoippuvan konkurssin partaalla. Maanantaina kurssista suli vielä miltei kymmenen prosenttia. Kolmessa vuodessa lasku on ollut peräti 80 prosenttia.

Tieto uudesta säästöohjelmasta sai markkinoilla myönteisen vastaanoton ja yhtiön pörssikurssi oli aamupäivällä reilun kahden prosentin nousussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?