Lainakorkojen nousu uhkaa, mutta kannattaako tähän harvinaiseen kikkaan turvautua? ”Vähän kuin vakuutus”

Kiinteäkorkoinen asuntolaina voi olla kannattava, jos korot nousevat tarpeeksi. Korkokehityksen ennustaminen on kuitenkin enemmän tai vähemmän arvailua, sanoo rahoituksen professori Timo Rothovius.

Korkojen nousu herättää huolta asuntomarkkinoilla.

18.2.2022 7:15

Asuntolainojen viitekorkoina käytetyt euribor-korot ovat lähteneet nousuun, vaikka ne ovatkin yhä miinuksella. Inflaation kiihtymisen takia keskuspankkien uskotaan nostavan korkoja tulevaisuudessa.

Yhä useampi asunnonostaja onkin kiinnostunut eri keinoista suojata lainansa korkojen nousun varalta. Yksi keinoista on kiinteäkorkoinen laina, jossa lainan korko pysyy vakiona tietyn ajan. Esimerkiksi Nordea tarjoaa kiinteää korkoa 3:n, 5:n ,10:n ja 15 vuoden laina-ajoille. OP:sta taas on mahdollista saada kiinteä korko jopa 25 vuoden pituiseen lainaan.

Lue lisää: Asuntovelallisille satelee varoituksia: Negatiivisten korkojen aika lähenee loppuaan

Pankit määrittelevät kiinteän koron myöntämishetkellä vaihtuvaa korkoa korkeammaksi. Jos korot nousevat tarpeeksi, saattaa kiinteä korko ajan kanssa olla vaihtuvaa korkoa alempi. Jos korkotaso taas jää matalaksi, hyödyn kiinteän koron sopimuksesta tienaa pankki.

– Todennäköisesti kiinteä korko tulee kalliimmaksi kuin vaihtuva korko, mutta silloin ainakin tietää varmasti, paljonko koron suuruus on tulevaisuudessa, arvioi Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius.

– Korkotasossa on tultu alaspäin viimeisen 30 vuoden ajan, mutta se ei välttämättä pidä paikkaansa jatkossa, sanoo rahoituksen professori Timo Rothovius Vaasan yliopistosta.

– Pitkä kiinteä korko on vähän kuin vakuutus. Vakuutuskin maksaa, mutta siitä saa mielenrauhaa. Jos murehtii korkokehitystä ja ei muuten saa yöllä nukuttua, silloin ehkä kannattaa ottaa lainaan kiinteä korko.

Lue lisää: Lainakorkojen nousu häämöttää – asuntovelkainen voi jo varautua

Rothoviuksen mukaan kiinteän koron kannattavuuden laskeminen itselle on teknisesti helppoa.

– Mutta on enemmän tai vähemmän arvausta, miten korkojen käy tulevaisuudessa, Rothovius sanoo.

– Tällä hetkellä ennustetaan, että inflaatio olisi vain piikki, joka rauhoittuu ajan myötä. Ennusteiden mukaan euribor-korko voisi olla pitkälle tulevaisuuteen jossain yhden prosentin paikkeilla. Sitä ei kuitenkaan kukaan pysty varmasti sanomaan.

Lainakuluihin vaikuttaa viitekoron lisäksi myös pankin perimä marginaali.

Esimerkiksi Nordean ja OP:n mukaan mukaan kiinteät korot sovitaan asiakaskohtaisesti, joten ne eivät voi ilmoittaa yleistä kiinteää korkoprosenttia. Koron suuruuteen vaikuttavat esimerkiksi asiakkaan maksukyky ja laina-aika.

Nordeasta kerrotaan kuitenkin esimerkkilaskelma, jonka mukaan esimerkiksi viiden vuoden kiinteäkorkoisen lainan kokonaiskorko voisi Suomen Pankin tilastoihin perustuen olla 1,70 prosenttia, johon sisältyisi tämän hetken tyypillinen marginaali 0,75 prosenttia.

Lue lisää: Syökö inflaatio pian asuntolainat kuten 70-luvulla?  ”En jäisi odottamaan”

Pankkien mukaan vaihtuvat korot ovat asuntolainoissa selvästi suosituin vaihtoehto. Vaihtuvakorkoinen laina onkin Rothoviuksen mukaan ollut kiinteäkorkoista kannattavampi vaihtoehto jo 30 vuoden ajan.

– Korkotasossa on tultu alaspäin viimeisen 30 vuoden ajan, mutta se ei välttämättä pidä paikkaansa jatkossa, Rothovius sanoo.

– Jos taas katsotaan historiaa sadan vuoden ajalta, välillä korot ovat olleet korkealla, välillä matalalla, ja nämä jaksot ovat kestäneet kymmeniä vuosia.

Pankkien mukaan euribor-korkojen nousu ja ennusteet tulevasta ovat näkyneet uusissa lainasopimuksissa.

– Viimeisen vuoden aikana asiakkaat ovat kasvavassa määrin olleet kiinnostuneita erilaisista korkosuojausratkaisuista, kuten säästäminen, erillinen korkosuoja ja kiinteä korko, mutta kiinteiden korkosidonnaisten lainojen osuus on pysynyt vähäisenä, kertoo Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala.

Samoin vastataan myös OP:sta. Kiinteäkorkoiset asuntolainat eivät ole olleet kovin suosittuja.

– Asiakkaat ovat painottaneet valinnassaan korkokattoa. Emme ole nähneet kysynnässä juurikaan kasvua kiinteäkorkoisten asuntolainojen osalta, sanoo Kaisu Christie, OP:n henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja.

Lue lisää: Näin korkojen nousu näkyisi lainakuluissa – katso esimerkit erikokoisille asuntolainoille

Kiinteäkorkoisiin lainoihin saattaa liittyä erilaisia ehtoja kuin vaihtuvakorkoisiin lainoihin.

Esimerkiksi Nordeassa kiinteäkorkoiseen asuntolainaan ei voi ottaa lyhennysvapaata muuten kuin lainan alkuun tai kiinteän koron jakson jälkeen. OP:n Christien mukaan taas muutosten tekeminen lainan ehtoihin kiinteän korkojakson aikana ei pääsääntöisesti ole mahdollista tai siitä saattaa aiheutua kustannuksia.

Korkojen nousuun voi varautua hyvinkin perinteisin keinoin.

– Koronnousua vastaan voi toki kiinteän koron sijasta suojautua erilaisilla korkosuojauksilla tai -putkilla, mutta eivät nekään ilmaisia ole, Rothovius sanoo.

– Toinen vaihtoehto on esimerkiksi ottaa vaihtuvakorkoinen laina ja säästää tililleen sen kiinteästä korosta säästyvän prosenttiyksikön verran, jolla voi sitten myöhemmin kattaa mahdollista koronnousua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?