Käytettyjä iPhoneja kunnostava Swappie keräsi yli 100 miljoonan euron rahoituksen

Käytettyjen iPhone-puhelimien kauppaan erikoistunut Swappie uskoo kovan kasvun jatkuvan. Yhtiö keräsi yli 100 miljoonaa euroa uutta rahoitusta.

Swappien toimitusjohtajan Sami Marttisen mukaan yhtiö keskittyy lähiaikoina palvelun parantamiseen vasta avatuilla Keski-Euroopan markkinoilla.

15.2.2022 10:00

Käytettyjä iPhone-puhelimia kunnostava ja myyvä Swappie on kerännyt 124 miljoonan dollarin eli noin 108 miljoonan euron rahoituksen. Uutta rahoituskierrosta johti kestävän kehityksen yrityksiin erikoistunut pääomasijoittaja Verdane.

– Meidän tarkoituksenamme on syventää vielä asemaamme Euroopassa ja lokalisoida asiakaskokemusta, sanoo Swappien perustaja ja toimitusjohtaja Sami Marttinen.

Tällä tarkoitetaan esimerkiksi eri maissa paikallisten maksutapojen tarjoamista yhtiön verkkokaupassa sekä paikallisten jakelukanavien käyttöä

– Tällä hetkellä pystytään jo tarjoamaan suurimmassa osassa Eurooppaa seuraavan päivän toimitukset, mutta voisimme toimittaa tuotteita esimerkiksi paikallisiin posteihin, tai johonkin muuhun noutopisteeseen, jos se on paikallisesti suosittu tapa, Marttinen selittää.

Toimituksia on tarkoitus sujuvoittaa nykyisestään perustamalla uusi logistiikkakeskus Keski-Eurooppaan, lähemmäs Saksaa ja Italiaa, jotka Pohjoismaiden lisäksi ovat yhtiön suurimmat markkina-alueet.

Swappien ainoat kivijalkakaupat ovat Helsingissä ja Espoossa, ja puhelimien kauppa tehdään siis suurimmaksi osaksi verkkopalvelun kautta. Marttisen mukaan uusien myymälöiden perustamisesta ei ole suunnitelmia.

Edellisellä rahoituskierroksella vuonna 2020 yhtiö keräsi lisärahoitusta 40,6 miljoonaa dollaria eli noin 35,8 miljoonaa euroa. Yhdessä vuonna 2018 kootun ensimmäisen rahoituskierroksen kanssa Swappien kokonaisrahoitus nousee yli 171 miljoonaan dollariin eli 149 miljoonaan euroon.

Swappie myy satoja tuhansia puhelimia vuosittain, mutta toiminta on vielä tappiollista. Yhtiön uusimmat tilinpäätöstiedot ovat vuodelta 2020, jolloin yhtiön liikevaihto oli vuoteen 2019 verrattuna yli kolminkertaistunut 97,6 miljoonaan euroon samalla kun tappiot olivat nelinkertaistuneet 12,8 miljoonaan euroon.

Tappioita selittää Marttisen mukaan yhtiön kova kasvuvauhti.

– Toimimme tällä hetkellä viidellätoista markkinalla, joista 12 on avattu covidin aikana, Marttinen sanoo.

– Firmatasolla ei olla vielä kannattavia, mutta ensimmäisissä maissa kyllä. Investoimme kasvuun ja tuotekehitykseen, joten tulemme olemaan koko yrityksen tasolla tappiollisia vielä jonkin aikaa. Keskeistä on, että ensimmäiset maat osoittavat, että toimintamalli on terve. Sen ansioista olemme onnistuneet keräämään tämän kokoisia rahoituskierroksia.

Lähitulevaisuudessa yhtiö ei kuitenkaan kaavaile laajentumista uusille markkinoille.

Marttisen mukaan Swappie on käytettyjen iPhone-puhelimien myynnissä Euroopan markkinajohtaja. Kilpailijat ovat lähinnä paikallisia yrityksiä sekä markkinapaikkoja. Tuotevalikoimaa ei aiota laajentaa ainakaan näillä näkymin.

– Olemme keskittyneet luottamukseen ja laatuun, joiden olemme huomanneet olevan suurin este tällä markkinalla. Huomasimme jo ennen yrityksen perustamista, että kuluttajat eivät luota nykyisiin palveluntarjoajiin käytettyjen puhelinten markkinalla, Marttinen sanoo.

– Päätimme tästä syystä jo alkuvaiheessa perustaa oman tehtaan tuomaan standardoitua laatua markkinalle. Panostamme rahoituksen myötä lisää myös automaatioon ja robotiikkaan, mikä auttaa viemään tätä edelleen seuraavalle tasolle, hän jatkaa.

Marttinen on toinen Swappien perustajista. Yritysidea syntyi, kun hän itse joutui huijatuksi yrittäessään ostaa käytettyä puhelinta Tori.fi -sivuston kautta.

Marttisen mukaan yhtiö pyrkii myös parantamaan huollettujen puhelinten laatua erikoistumalla vain iPhone-puhelimiin.

– Kyllähän tämä markkina on ihan loputon, jos ajatellaan, että Euroopassa kymmenen prosenttia ihmisistä ostaa älypuhelimensa käytettynä tai huollettuna. Uskomme, että se tulee liikkumaan lähemmäs käytettyjen autojen markkinaa, missä puolet ostetaan jo käytettynä.

Myös yhtiön henkilöstö on kasvanut kovaa tahtia. Vuoden 2020 tilinpäätöksen mukaan yhtiössä oli 250 työntekijää. Nyt heitä on Marttisen mukaan noin 1 200, joista 400 Tallinnassa viime vuonna avatussa huoltokeskuksessa ja lähes kaikki loput Helsingissä.

Tämän vuoden loppuun mennessä yhtiöllä on tarkoitus palkata vielä 1 000 työntekijää lisää.

– Varmaan meidän suurin ongelmamme on sama kuin kaikilla kasvuyhtiöillä, eli maailman parhaiden kykyjen löytäminen, Marttinen sanoo.

Työntekijöitä on yhteensä 67 maasta. 65 prosenttia työntekijöistä on alunperin Suomen ulkopuolelta.

Rekrytoinnissa Swappieta on auttanut myös kierrätyksen merkityksen kasvu.

– Olemme huomanneet, että meille hakee tosi paljon ihmisiä, jotka kasvun ja muiden etujen lisäksi pitävät ympäristöystävällisyyttä yhtenä tärkeimmistä syistä tulla mukaan ja muuttaa ulkomailta tai suurista teknologiayhtiöistä Suomeen. Se on auttanut meitä selkeästi, Marttinen kertoo.

Lue lisää: Time-lehti hehkuttaa Suomea kiertotalouden esimerkki­maana

Osa työntekijöistä tekee työnsä etänä. Swappiella ei ole tähän mennessä ollut Tallinnan tehtaan lisäksi fyysisiä toimipisteitä ulkomailla, mutta nyt Hollantiin ollaan rakentamassa toimistoa.

– Siellä on jo muutama ensimmäinen työntekijä. Kaikkia työntekijöitä emme ole saaneet muuttamaan Suomeen. Siellä on esimerkiksi tiettyihin markkinoinnin tehtäviin paljon osaajia, joita emme ole Suomesta löytäneet.

– Kasvun keskittyessä Pohjoismaiden lisäksi Keski- ja Etelä-Eurooppaan, tulemme jatkossa palkkaamaan yhä enemmän työntekijöitä myös ulkomaille. Suomeenkin palkataan kuitenkin satoja huippuluokan osaajia lisää pelkästään tänä vuonna.

Uutta rahoituskierrosta vetäneen Verdanen lisäksi siihen osallistuivat myös yhtiön nykyiset sijoittajat Lifeline Ventures, Inventure, Reaktor Ventures, TESI ja Telia Ventures. Kierrosta tuki myös ulkopuolinen rahoittaja Danske Bank Growth.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?