Pankkilegenda Ahti Hirvonen on kuollut

Pitkän uran pankkimaailmassa ja pörssiyritysten hallituksissa tehnyt Hirvonen muistetaan parhaiten 1990-luvun pankkikriisistä.

Ahti Hirvonen kuvattuna maaliskuussa 2011, jolloin hän täytti 80 vuotta.

29.1. 13:12

Pitkän uran pankkimaailmassa ja yritysjohtajana tehnyt Ahti Hirvonen on kuollut 90-vuotiaana. Kuoleman vahvistaa Ilta-Sanomille hänen pitkäaikainen ystävänsä Olli Valtonen, jonka mukaan Hirvonen menehtyi perjantaina.

Asiasta kertoi myös Hirvosen omaisten pyynnöstä lauantaina Nordea STT:lle.

Ahti Hirvonen syntyi Viipurissa 10. maaliskuuta 1931. Kauppatieteiden maisterin koulutuksen hankkinut Hirvonen työskenteli Enso-Gutzeitin, Kymi oy:n ja Tietotehdas oy:n palveluksessa ennen siirtymistään pankkialalle ja Suomen Yhdyspankin johtokunnan jäseneksi vuonna 1971.

Parhaiten Hirvonen muistetaan 1990-luvun pankinjohtajana, jolloin hän ohjasti myöhemmin Kansallis-Osake-Pankin kanssa fuusioitunutta Yhdyspankkia läpi pankkikriisin.

Hirvonen oli keskeisessä roolissa SYP:n ja KOP:n neuvotellessa yhdistymisestä Merita-pankiksi. Hirvosen aikaan Yhdyspankin johdossa osuivat myös niin sanotut Kouri-kaupat, joissa pankkien ja niihin liittyneiden yritysten omistuksia järjesteltiin neitsytsaarelaisten yritysten kautta.

Hirvonen jäi eläkkeelle Yhdyspankin pääjohtajan paikalta vuonna 1992, jonka jälkeen hän toimi pankin emoyhtiön Unitas Oyj:n hallituksen puheenjohtajana vuoteen 1995. Urallaan Hirvonen toimi useiden pörssiyhtiöiden, muun muassa Nokian, Finnairin ja Sammon hallituksissa ja hallintoneuvostoissa.

Eläköitymisensä jälkeen Hirvonen oli aktiivinen Tuomasyhteisössä ja HelsinkiMissiossa, joiden hallituksissa ja valtuuskunnissa hän toimi. Vakaumuksellisena kristittynä Hirvonen otti usein julkisuudessa kantaa kirkon asioihin. Vuonna 2018 häneltä julkaistiin omiin kokemuksiin pohjautuva pamfletti, jossa hän toivoi yritysmaailmasta tuttuja hallinnon ja taloudenpidon malleja myös kirkkoon.

Pastori ja HelsinkiMission entinen toiminnanjohtaja Olli Valtonen kuvailee ystäväänsä lämpimäksi persoonaksi jolle arvot antoivat suuntaa kaikessa tekemisessä. Hän luonnehtii Hirvosta rationalistiksi ja erittäin analyyttiseksi henkilöksi, jota ohjasivat osin kristillisestä taustasta peräisin olevat eettiset ihanteet.

– Ehkä tästä syystä hän oli ainoa pankinjohtaja, joka selvisi pankkikriiseistä jotenkin puhtain paperein, Valtonen sanoo.

Uskonnollisesti avarakatseisella Hirvosella oli lämpimät suhteet esimerkiksi helluntailaiseen liikkeeseen. Valtosen mukaan jossain vaiheessa Hirvonen harkitsi myös ortodoksiseen kirkkoon liittymistä.

Hirvonen ja Valtonen lukeutuvat molemmat Suomen suosituimman jumalanpalveluksen Tuomasmessun perustajiin. Vuonna 1988 ensimmäisen kerran järjestetty messu on saanut vaikutteita herätyskristillisyydestä ja se pyrkii helposti lähestyttävään ilmaisuun.

Korjaus 31.1. klo 20.58: HelsinkiMissio ei ole hengellinen yhteisö vaan poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?