Lähikauppa sai tarpeekseen jatkuvalla syötöllä iskevistä ryöstäjistä – luopuu kokonaan käteisestä: ”Emme nähneet muuta ratkaisua”

Mikkeliläinen lähikauppa ryöstettiin viime vuonna neljästi. Henkilökunta alkoi kokea toistuvat teräaseilla ja leikkipyssyillä uhkailut henkisesti raskaaksi.

Laajalammen Sale päätti luopua käteisen käytöstä turvallisuussyistä. Lähikauppa joutui viime vuonna kaikkiaan neljä kertaa aseellisen ryöstön kohteeksi.

29.1. 8:00

Helmikuun alusta lähtien Mikkelin Laajalammen Salessa kelpaa maksuvälineeksi ainoastaan maksukortti. S-ryhmään kuuluva lähikauppa ilmoitti muutama päivä sitten asiakkailleen, että se luopuu käteisen käyttämisestä kokonaan tammikuun loppuun mennessä.

Osuuskauppa Suur-Savon Sale-ryhmäpäällikkö Mika Korhonen kertoo, että linjaus koskee pelkästään Laajalammen Salea. Mikkelin muissa Sale-kaupoissa käteisestä ei ole tarkoitus luopua.

Korhosen mukaan poikkeukselliseen päätökseen päädyttiin Laajalammen Salen kohdalla turvallisuussyistä. Lähikauppa joutui viime vuonna kaikkiaan neljä kertaa ryöstön kohteeksi. Henkilökunta alkoi kokea toistuvat teräaseilla ja leikkipyssyillä uhkailut henkisesti raskaaksi.

– Emme nähneet tilanteeseen lopulta muuta ratkaisua kuin sen, että ryöstäjiä houkutelleesta käteisestä rahasta täytyy luopua, Korhonen kertoo.

Laajalammen Salen käteispäätöksestä kertoi aiemmin myös Yle.

Helmikuun alusta lähtien Mikkelin Laajalammen Salessa ostokset voi maksaa ainoastaan pankki- tai luottokortilla.

Vähittäiskaupan ei ole noin vain mahdollista luopua käteisen käytöstä. Kaupoilla on oma roolinsa Suomen rahahuollossa, jossa eri toimijat pyrkivät Suomen Pankin kanssa varmistamaan, että aitoa ja hyväkuntoista käteistä on saatavilla kysyntää vastaavasti kaikkialla maassa.

Lisäksi Euroopan komissio velvoittaa ohjeissaan, että kauppiaiden on otettava käteistä vastaan, elleivät he ole erikseen sopineet maksajan kanssa muusta maksutavasta.

Käytännössä siis kauppa voi siirtyä pelkkään korttimaksamiseen vain, jos käteisen käytöstä luopumiselle on olemassa hyvät ja perustellut syyt.

Laajalammen Salen kohdalla tällaiset syyt löytyivät työturvallisuuslaista.

– Meillä on lain mukaan huolehtimisvelvollisuus henkilökunnasta. Meidän on ryhdyttävä tarpeellisiin toimiin, jotta työntekijät eivät joudu jatkuvasti kohtaamaan vaaratilanteita työssään, Korhonen sanoo.

Laajalammen Salessa voi ostosten tekemisen lisäksi palauttaa myös pulloja. Kun käteinen poistuu, pullopanttien maksaminenkin muuttuu.

Korhosen mukaan pullonpalautusrahat voidaan normaalisti vähentää ostoksista. Siinä tapauksessa, jos asiakas ei ole ostamassa mitään, rahat maksetaan negatiivisena korttimaksuna.

– Asiakas saa tällöin miinuskuitin ja rahat siirtyvät hänen tililleen todennäköisesti vuorokauden sisällä maksutapahtumasta, Korhonen sanoo.

Vaikka käteisen käyttö on vähenemään päin kaikkialla, sen katoaminen kokonaan herättää silti tunteita. Ikäihmisillä käteinen saattaa edelleen olla pääasiallinen maksuväline.

Korhonen arvioi, että käteisen poistuminen saattaa ainakin alussa vaikuttaa kaupan asiakasvirtaan ja myyntiin. Hän uskoo kuitenkin, että pelkkään korttimaksamiseen siirtyminen on paitsi henkilökunnan myös asiakkaiden kannalta paras ratkaisu.

– Jos Laajalammen Sale olisi ollut koko lähitienoon ainoa kauppa, käteisestä ei olisi voitu luopua. Näin ei onneksi ole, sillä miltei melkein kävelymatkan päässä kaupalta on S-market, jossa käteisasioiminen onnistuu normaalisti, Korhonen sanoo.

Laajalammen kaupunginosa sijaitsee reippaan viiden kilometrin päässä Mikkelin keskustasta. Sale-ryhmäpäällikkö Mika Korhonen arvelee, että ryöstäjät ovat suosineet lähikauppaa sen syrjäisen sijainnin takia.

Laajalammen Salen ryöstäjillä motiivina on pääsääntöisesti ollut välitön rahantarve.

Ylen haastattelussa Itä-Suomen poliisin rikoskomisario kertoo, että kyse on ollut lähinnä akuutin rahapulan paikkaamisesta. Useimmiten vähäiseksi jääneellä ryöstösaaliilla on saatettu rahoittaa esimerkiksi huumausaineiden tai muiden päihteiden ongelmakäyttöä.

Sale-ryhmäpäällikkö Korhonen arvelee Laajalammen kaupan valikoituneen ryöstäjien kohteeksi sen syrjäisen sijainnin takia. Laajalammen kaupunginosa sijaitsee reippaan viiden kilometrin päässä Mikkelin keskustasta eikä myymälän ympärillä ole vilkasta liikennettä.

– Poliiseilla on kestänyt yleensä kymmenen minuuttia saapua paikalle, kun myyjä on tehnyt hälytyksen. Palkkasimme ryöstöjen myötä kauppaan vartijoita ja lisäsimme myös kameravalvontaa, mutta sijainnille emme mahtaneet mitään. Korhonen sanoo.

– Viimeisimmän ryöstön jälkeen alkoi tuntua siltä, että käteisestä luopuminen on tehokkain tapa varmistaa henkilökunnan turvallisuus ja saada ryöstöt loppumaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?