MaRa pettyi hallituksen linjauksiin – kantelee nyt uuteen osoitteeseen rajoituksista

”On kohtuutonta, että toimialamme yrittäjät ja työntekijät joutuvat kärsimään seuraukset siitä, että osa kansalaisista ei halua ottaa rokotteita ja että Suomen sairaan- ja tehohoidon kapasiteetti on useita muita maita heikompi. ”

Bar Loosen julkisivu Helsingissä.

27.1. 22:02

Hallituksen koronaryhmän tiedotustilaisuus oli torstaina illalla vielä käynnissä, kun Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry tiedotti kantelevansa oikeusasiamiehelle koronarajoitusten lainmukaisuuden selvittämiseksi.

Aiemmin MaRa on kannellut koronarajoituksista usein oikeuskanslerille.

Nyt osoite vaihtui.

”Eduskunnan oikeusasiamiehellä on rinnakkainen toimivalta oikeuskanslerin kanssa. Hänen puoleensa voidaan kääntyä silloin, kun kantelija katsoo, ettei perusoikeuksia ole noudatettu”, MaRa selittää muutosta.

”Katsomme, että valtioneuvosto rikkoo asetuksellaan tartuntatautilakia, elinkeinovapautta ja työntekijöiden oikeutta työhön, kun se ei vapauta vähäisen riskin ruokaravintoloiden toimintaa riittävästi. Näin ankarat rajoitukset ruokaravintoloille eivät ole välttämättömiä eivätkä oikeasuhtaisia”, toteaa tiedotteessa MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Tiedotteessa viitattiin koronaministerityöryhmän aiemmin torstaina tekemään päätökseen sallia ruokaravintoloiden anniskella klo 20 ja olla auki klo 21 asti.

”Tämä ei mahdollista illallisia tarjoileville ruokaravintoloille kannattavaa toimintaa”, MaRa toteaa. Sen mukaan anniskelun salliminen klo 22 asti ja aukiolon salliminen klo 23 asti olisi mahdollistanut ruokaravintoloille lähes normaalin toiminnan ja lähes kaikkien lomautettujen työntekijöiden kutsumisen takaisin töihin.

”Kahdella lisätunnilla ei olisi ollut minkäänlaista vaikutusta tautitilanteeseen, mutta niillä olisi ollut iso merkitys alan yrittäjille ja työntekijöille”, MaRa näkee.

Sen mielestä sosiaali- ja terveysministeriössä on koko pandemian ajan jyrännyt yrittäjien, työntekijöiden ja näiden perheiden toimeentulosta välinpitämätön linja.

MaRa mainitsee THL:n luokitelleen ruokaravintolat vähäisen riskin tilanteiksi.

Se vertaa Suomea muihin Pohjoismaihin, ”joissa ruokaravintolat ovat jo useiden viikkojen ajan voineet olla auki kello 23 asti, vaikka ilmaantuvuusluvut ovat olleet selvästi Suomea korkeampia”.

MaRa viittaa Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) torstaina julkaisemaan Suhdannebarometriin, jonka mukaan matkailu- ja ravintola-alan suhdannetilanne ja näkymät ovat ”karmaisevia”.

”On kohtuutonta, että toimialamme yrittäjät ja työntekijät joutuvat kärsimään seuraukset siitä, että osa kansalaisista ei halua ottaa rokotteita ja että Suomen sairaan- ja tehohoidon kapasiteetti on useita muita maita heikompi. ”

Etelä-Suomen hiihtolomat ovat viikolla 8.

”Jos pubit, karaokeravintolat ja yökerhot eivät silloin saa toimia normaalisti, nuoret tulevat järjestämään matkailukeskuksissa valtavan määrän mökkibileitä”, MaRa ennustaa pahaenteisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?