UPM:n toimitusjohtaja: Rotterdam voitti Kotkan osittain lakkojen takia

UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen mukaan Paperiliiton lakko vaikuttaa myös paperiliiketoiminnan tulevaisuudessa vaatimaan säästöohjelmaan.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen perusteli tänään Rotterdamin valintaa biopolttoainelaitoksen sijaintipaikaksi.

27.1. 16:32

Metsäyhtiö UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen mukaan uuden biopolttoainejalostamon sijaintipaikka ratkesi monen eri tekijän perusteella. Yksi näistä oli toimitusvarmuus.

– Meillä on aika hankala toimitusvarmuusympäristö, Pesonen sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina.

Siihen taas vaikuttaa Suomen työmarkkinatilanne. Teollisuusliiton kanssa tehtyjä mekaanisen puolen sopimuksia Pesonen kiitteli, mutta Paperiliiton kanssa välit tuntuvat pahasti tulehtuneen.

– Meillä on neuvottelukulttuurissa Paperiliiton kanssa ollut tosi haastavaa, ei ole päästy liiketoimintakohtaisiin neuvotteluihin.

Pesosen mainitsi erikseen myös ”yksittäiseen sahayritykseen” kohdistuneet saartotoimenpiteet. Kyseessä on Keitele Group.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n vuorokauden mittainen työnseisaus oli joulukuun lopussa.

– Satamat suljettiin vuorokaudeksi koko Suomessa. Kyllä tämä haastaa valitettavasti toimitusvarmuutta tosi paljon.

Työmarkkinatilanteen ohella Suomessa on myös tiukka yritysverotus, logistiikkakustannuksiin vaikuttava korkea dieselvero ja lisäksi päästökauppa nostaa meriliikenteen kustannuksia, Pesonen sanoi.

– Se täytyy ottaa huomioon tässä meidän harkinnassa.

Yhtiön uutta biopolttoainejalostamoa suunnitellaan nyt Rotterdamiin eikä Kotkaan, joka oli toinen vaihtoehto. Laitoksen päämarkkinat ovat Euroopassa. Investointipäätöstä ei tule ennen vuoden loppua.

Lue lisää: Kommentti: UPM:llä on varaa lakkoihin – rahaa on niin, että ranteita pakottaa

Pesosen mukaan UPM pärjää hyvin myös epävarmuustilanteissa hyvän tuloskehityksen ja vahvan taseen tukemana.

Graafisten paperien Communication Papers teki kuitenkin loppuvuonna raskaan tappion, mikä edellyttää jatkossa ”kipeitä” kustannussäästötoimia.

– Suomen lakko haastaa edelleen Communication Papersin tuloskuntoa.

Lakon tähän asti aiheuttamista tappioista Pesonen ei antanut arviota, mutta totesi niiden olevan merkittäviä, vaikka ”tulosta tulee muualtakin”.

– Joka päivä lakkoa vie entistä syvemmälle tai se vie tilanteeseen, jossa syntyy pysyviä vahinkoja niin asiakaspäässä kuin muutenkin liiketoiminnalle.

Pesosen mukaan papereita koskevaa valmista säästösuunnitelmaa ei vielä ole.

– Mitä enemmän tuloskunto heikkenee, sitä enemmän joudumme tekemään kustannussäästöohjelmaa.

Lakkoilu voi Pesosen mukaan vaikuttaa myös tuleviin investointeihin. Sellutehtaista Pietarsaari ja Lappeenrannan Kaukas tulevat ensimmäisenä elinkaarensa päähän, ja Pesosen mukaan investointeihin tarvittaisiin vakaata toimintaympäristöä.

Pesosen mukaan viime vuosien tiuha lakkoilutahti tekee tilanteesta kuitenkin haastavan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?