Kommentti: Sijoittaja, älä tee salkullesi tänään sitä, mitä toivot tehneesi eilen

Jälkijättöiset hätäilymyynnit eivät säästä sijoittajaa jo toteen käyneeltä kurssilaskulta, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.

Osakemarkkinoiden kurssiheilunta koettelee sijoittajan malttia.

28.1. 6:45

Pörssiosakkeiden ja muiden arvopapereiden tavallista kovempi kurssitempoilu koettelee hermoja ja malttia – ja kasvattaa jälkiviisauden ja jälkijättöisten sijoitustoimien houkutusta.

Vanha finanssiviidakon sananlasku kuitenkin kannustaa malttiin napakalla kehotuksella: älä tee tänään salkullesi niitä toimia, joita toivot tehneesi eilen – mutta jätit tekemättä.

Kukin hoitaa sijoituksiaan ja toteuttaa sijoitustoimiaan toki niin kuin parhaaksi katsoo, mutta on tuossa markkinaveteraanien lukuisissa kurssirytinöissä koetellussa kehotuksessa itunsa.

Erityisesti viime päivien kaltaisissa suuren kurssiheilunnan – eli hienommin sanottuna tavallista korkeamman volatiliteetin – oloissa kurssit sahaavat usein rajuin rykäyksin edestakaisessa liikkeessä vuoroin alas ja vuoroin taas ylös.

Juuri kurssiheilunnan edestakaisista taipumuksista johtuu hätääntyneen "reagoinnin" eli suoremmin sanottuna hosumisen riski – tai paremminkin tuplariski.

Ensimmäinen takapakki toteutuu hätääntyneiden ja yleensä myös hätäisten myyntien sivuvaikutuksena, kun jälkijättöinen salkun tyhjennyt vahvistaa eilisen eli ennen myyntiä markkinoilla jo toteen käyneen kurssilaskun lopulliseksi tappioksi.

Toinen takapakki seuraa usein melko pian ensimmäisen perässä, ei yhtä varmasti mutta kurssien edestakaisen heilunnan oloissa varsin todennäköisesti.

Se kirpaisee, kun juuri hätäisesti myydyt osakkeet tai muut arvopaperit jatkavat heiluntansa seuraavassa liikkeessä vaihteeksi ylöspäin.

Tuplatuskaa voi toki vielä pitkittää ja pahentaa yrittämällä taas uusilla jälkijättöisillä toimilla saada kiinni jo toteen käyneistä rekyylinousuista ja kurssipompuista.

Jälkiviisauden petollisiin houkutuksiin kuuluu tuottoisien kauppojen ja tilaisuuksien oivaltaminen niiden jo toteuduttua.

Tekemättä jääneitä nerokkaita siirtoja ei tarvitse pelkästään katua, sillä niitä puntaroimalla voi ottaa vastaisen varalle opikseen.

Sitä kutsutaan kokemukseksi.

Sen sijaan harvemmin kannattaa ryhtyä parhaidenkaan kauppojen toteuttamiseen sen jälkeen, kun niiden aika meni jo.

Sitä kutsutaan virheeksi.

Jos taas kurssiheilunnasta koitunut hermopaine vie yöunia ja kurssilaskut ylittävät kipukynnyksen, ehkä on paras joko vähentää kurssiheilunnan alituista seuraamista – tai vähentää rajuimmalle heilunnalle alttiiden sijoitusten osuutta salkussa.

Sitä kutsutaan viisaudeksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?