Sijoituspomo povaa isoa käännettä TE:ssä: Valta voi olla vaihtumassa työnantajilta työntekijöille

Ahlström Investin toimitusjohtaja Peter Seligson arvioi Talouselämän haastattelussa, että valta voi siirtyä työnantajilta takaisin työntekijöille, mikä voi kiihdyttää talouskasvua.

Yhdysvalloissa on nähty iso irtisanoutumisaalto.

27.1. 11:50

Sijoitusyhtiö Ahlström Investin toimitusjohtaja Peter Seligson kertoo Talouselämän haastattelussa, että viime vuodet ovat muistuttaneet vuosia 1978–1981, mutta käänteisesti.

– Tuolloin inflaatio- ja korkotrendi kääntyi ja balanssi vaihtui työntekijöiden vallasta yhtiöiden valtaan. Tämä trendi saattaa olla kääntymässä, kun työllisten määrä vähenee ja palkat nousevat.

Seligson viittaa siihen, että kuukauden aikana 5 miljoonaa ihmistä on ottanut lopputilin Yhdysvalloissa ja palannut töihin 10–20 prosenttia korkeammalla palkalla.

– Starbucksissakin alkaa olla ammattiliittoja. Valta saattaa olla vaihtumassa työnantajilta takaisin työntekijöille.

Käänne voi Seligsonin mukaan tarkoittaa sitä, että talouskasvu voi kiihtyä. Hän huomauttaa, että jos Amazonin perustaja, maailman rikkain ihminen Jeff Bezos saa lisää miljardeja, sillä ole talouteen vaikutusta. Jos taas sama summa annetaan työllisille, he kuluttavat rahat.

Yhdysvalloissa on viime kuukausina puhuttanut The Great Resignation, jättimäinen irtisanoutumisaalto.

Osa työpaikkansa jättäneistä on vaihtanut alaa, osa ryhtynyt yrittäjiksi ja osa jättäytynyt työelämän ulkopuolelle.

Lopputilejä ovat ottaneet etenkin 30–45-vuotiaat.

Joissakin Euroopan maissakin ilmiötä on havaittu, mutta lievempänä kuin Yhdysvalloissa.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Tuomo Alasoini arvioi Taloussanomien haastattelussa marraskuussa, että Suomessa tuskin on odotettavissa Yhdysvaltain tapaista irtisanoutumisaaltoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?