Kysely: Etätyön suosio hiipuu korona­pandemian pitkittyessä

Koronapandemian venyminen on vähentänyt etätyöintoa, ilmenee kansainvälisen kiinteistöasiantuntijan JLL:n kyselystä.

Kehno ergonomia nakertaa etätyön suosiota.

25.1. 18:57

Toimistotyöntekijät haluaisivat JLL:n kyselyn perusteella viettää kolme päivää viikosta toimistolla ja vain kaksi etänä. Vielä viime keväänä suhde oli toisin päin.

– Kun työskennellään viikosta kolme päivää tai enemmän etänä, innostuneisuus ja yhteenkuuluvuuden tunne vähenevät samalla, kun tyytymättömyyden tunne sekä psyykkinen kuormitus kasvavat, JLL:n johtaja Sofia Jakas arvioi kyselyn perusteella.

Kysely tehtiin verkossa marras-joulukuussa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Siihen vastasi 684 ihmistä. Suomalaisia vastaajia oli 200. JLL kertoo tiedotteessaan, että heidän näkemyksensä oli yleisen linjan mukainen.

Viime keväänä kolmannes suomalaisvastaajista arvioi olevansa tuottavampi etänä, mutta enää alle neljännes ajattelee näin. Vastaajista 37 prosenttia arvioi olevansa tuottavampi toimistolla. Loput olivat sitä mieltä, että paikalla ei ole väliä tuottavuuden kannalta.

– On hälyttävää, että ihmiset kokevat etätyöväsymystä ja toimistot ovat silti tyhjinä, Jakas sanoo.

Etätyön suosiota syö heikko ergonomia, työn tauottomuus ja hyötyliikunnan puute.

Suomessa on nyt voimassa hallituksen etätyösuositus, mutta asiaa on määrä tarkastella uudelleen helmikuussa.

Jakas arvioi, että pandemian aikana opitut uudet työkäytännöt ovat tulleet jäädäkseen. Vastaajista 42 prosenttia kertoi työnantajansa suunnittelevan muutoksia toimistossaan. Jakas pitää osuutta alhaisena.

– Nyt tulisi aktiivisesti pohtia uudenlaisia tapoja järjestää työtä ja hyödyntää potentiaali, joka on saatu, kun perinteisen työn tekemisen malleista ollaan opittu pois, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?