Hinnan nousu hirvittää kahvittelijoita – ”6 euroa on kipuraja, kun sen yli menee, jätän hyllyyn”

Kuluttajat ovat huomanneet myös lihan ja viljatuotteiden hinnan nousun.

26.1. 8:32

Hintojen nousu ja etenkin suomalaisille tärkeän kahvin hinnan nousu on huomattu kauppojen hyllyjen äärellä. Oulun Ruskon Citymarketissa asiakkaat poikkeavat kahvihyllyillä tarkistamassa tarjoukset.

– Kahvin hinta on noussut taivaisiin! Ostan sitä aina tarjouksesta, ja useimmiten hamstraan lapsenlapsillekin, kun opiskelevat eikä raha riitä kaikkeen. Tarjousten perässä en juokse, mutta kun kohdalle sattuu, niin käytän hyväkseni, kertoo oululainen Paula Halonen.

Hänen mielestään hintojen kallistumisen huomaa kahvihyllyn lisäksi leipä- ja lihaosastoilla.

– Runebergintortut jäivät tällä kertaa hyllyyn, kun oli hinta viime vuodesta niin noussut, Halonen sanoo.

– Eläkeläisen pitää katsoa tarkkaan, mitä ostaa. Rahat eivät ole vielä loppuneet, mutta tarkkana täytyy olla. Ymmärrän hyvin, että leipäjonot kasvavat.

Paula Halonen jätti Runebergintortut ostamatta, kun hinta oli noussut liikaa.

Ystävykset Maikka ja Kaija ovat tulleet marketiin samalla pirssillä. Ostoskärryyn kerätään vihanneksia, kuivatavaroita ja lihaa. Kahvihyllyllä kuuluu syvä huokaus:

– Kyllä 3,5 eurolla pitää kahvipaketti saada. 6 euroa on kipuraja. Kun sen yli menee, jätän hyllyyn ja siirryn juomaan teetä, sanoo Kaija.

Maikka ei aio luopua kahvista.

– Se on vaikeaa tällaiselle kahvisiepolle. Hyödynnän tarjoukset aina, kun se vain on mahdollista, hän sanoo.

Citymarketissa olivat ostoksilla Maikka ja Kaija, jotka seuraavat tarkasti kahvin hinnan kehitystä.

Ostoksiaan itsepalvelukassalla maksava Nina Ojala on myös huomannut lihan ja kahvin kallistuneen. Hän ei kuitenkaan jätä niitä ostamatta.

– Ruoka on joka tapauksessa ostettava. Tarjouksia hyödynnän mahdollisuuksien mukaan, mutta en juokse niiden perässä. Käymme kodin lähellä sijaitsevissa kaupoissa. Niistä pitää löytyä kaikki.

Ojalan nelihenkisessä perheessä kuluu kahvia, joten sitä yritetään ostaa tarjouksesta.

Nina Ojala on huomannut, että lihan ja kahvin hinnat ovat nousseet.

Ruskon Citymarketin kauppiaan Päivi Raja-ahon mukaan kahvin ja esimerkiksi kotimaisten vihannesten hinnan nousu ohjaa asiakasvirtoja. Hänen arvionsa on, että vihannesten hinta jatkaa kohoamista, sillä lämpö ja valo vaativat energiaa ja energia on kallistunut.

– Presidentti-kahvi oli viimeksi tarjouksessa, ja se myytiin loppuun, vaikka yleensä Presidenttiä ei niin paljon osteta.

92-vuotias Maija on ostoksilla poikansa kanssa. Ostoskärryyn on tarttunut elintarvikkeiden lisäksi naisten vaatteita ja sukkia.

– Hyviä tarjouksia oli tällä kertaa. En ole huomannut hintojen kallistumista. Ostoksilla pitää käydä, ja kaikki tarvittavat ruuat on ostettava. En pysty enää tarjousten perässä hyppäämään. Pitää olla iso kauppa, josta saa ostettua kaikki kerralla, hän sanoo.

92-vuotias Maija käy ostoksilla marketissa, josta saa kaikki tarvittavat tavarat samalla reissulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?