Moni eläkeläinen haluaisi jatkaa töissä – ”Paljon opittavaa Ruotsista”

Noin joka viides eläkkeensaaja olisi jatkanut vielä töitään, mikäli tarjolla olisi ollut mahdollisuus tähän. Asia selviää työeläkeyhtiö Elon kyselystä, johon vastasi 4 800 eläkkeensaajaa.

Yllättävän moni eläkeläinen haikailee takaisin työelämään.

25.1. 10:25

Yhteensä 22 prosenttia eläkkeensaajista olisi jatkanut työelämässä pidempään, jos tarjolla olisi ollut esimerkiksi mahdollisuus osa-aikatyöhön.

Tieto käy ilmi työeläkeyhtiö Elon marras–joulukuussa teettämästä kyselystä. Lähes joka kolmas olisi jatkanut töitä, jos tätä olisi edellyttänyt oma taloustilanne.

Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Marjo Wallin pitää tulosta ymmärrettävänä.

– Mahdollisuus tehdä puolittaista päivää ja lyhyempää työviikkoa tulisi olla paljon nykyistä laajemmin käytössä. Meillä olisi paljon opittavaa Ruotsista, missä työaikojen joustavuus on ihan eri tasolla kuin meillä, Wallin sanoo tiedotteessa.

Joustot olisivat hänen mukaansa pehmeä lasku eläkepäiville.

– Siirtyminen hiljalleen pois työelämästä voi edistää hyvinvointia, onnellisuutta ja terveyttä. Se, että uuteen elämänvaiheeseen siirrytään pienin askelin, loiventaa muutosta. Loiva eläköityminen tulisi nähdä myös työnantajan etuna, kun työntekijän osaamista saadaan vähitellen siirrettyä seuraajille.

Joka kolmas Elon kyselyyn vastanneista oli jatkanut työntekoa myös eläkkeelle jäämisen jälkeen.

Yleisin syy jatkaa oli työn tuoma merkityksellisyys sekä halu ansaita eläkkeen rinnalla palkkaa. Lähes viidennes kertoi syyksi jatkamiselle työnantajan pyynnön.

– Työpaikan ilmapiiri vaikuttaa merkittävästi siihen, miten töissä jatketaan myös eläköitymisen jälkeen. Kun työpaikalla osoitetaan, että kokemusta ja osaamista arvostetaan, on kimmoke jatkaa töissä suurempi. Töissä jatkamisesta olisi tärkeää puhua työpaikalla, sanoo Elon eläkeneuvontapäällikkö Satu Saulivaara.

Merkittävin syy sille, että työskentelyä ei jatkettu eläkkeellä oli halu nauttia vapaa-ajasta. Tämän syy oli 45 prosentilla vastaajista.

Elon kyselyyn vastasi yhteensä 4 832 Elon eläkeasiakasta, jotka olivat jääneet vanhuuseläkkeelle vuosien 2016–2021 aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?