Työllisyys kasvoi vahvasti joulukuussa – ”Voidaan pitää ylivoimaisena ennätyksenä”

Työllisten määrä nousi vuoden lopulla. Joulukuussa työllisiä oli lähes 130  000 vuodentakaista enemmän.

25.1. 8:50 | Päivitetty 25.1. 10:05

Työttömyys laski joulukuussa viime vuoteen verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Työttömiä oli joulukuussa 16 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työllisten määrä nousi. Työllisiä oli joulukuussa 128 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Työllisiksi luetaan kaikki 18–74-vuotiaat henkilöt, jotka vuoden viimeisellä viikolla olivat ansiotyössä eivätkä olleet työttömänä työnhakijana työ- ja elinkeinoministeriön työnhakijarekisterissä tai suorittamassa varusmies- tai siviilipalvelua.

Työllisyysasteen trendiluku oli joulukuussa 73,5 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 7,0 prosenttia.

Trendiluku kuvaa kehityksen suuntaa, ja siitä on poistettu kausivaihtelun merkitys. Työllisyys ja työttömyys vaihtelevat kuukausittain varsin paljon, mutta trendistä voi havaita pitkän aikavälin kehitykseen liittyviä ilmiöitä.

Työvoiman kasvu voimallista

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist kommentoi Twitterissä, että työvoiman kasvu on ollut todella voimallista.

Hänen mukaansa työllisyysasteen trendiä voidaan pitää ylivoimaisena ennätyksenä, vaikka vanhat luvut eivät ole täysin vertailukelpoiset.

Sen sijaan Appelqvist pitää synkkänä pitkäaikaistyöttömyyden alenemisen hyytymistä. Pitkäaikaistyöttömiä eli yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 107 300, mikä on 15 400 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Appelqvistin mukaan työllisyyden kasvu on yhä liian vahvasti osa-aikatyön varassa, vaikka joulukuussa kokoaikainen työ jonkin verran lisääntyi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?