Näiden ruokien hinnat ovat nousseet eniten – yhä painetta nousulle

Osa päivittäisistä elintarvikkeista on kallistunut viime aikoina selvästi, osa taas halventunut. Tutkijan mukaan esimerkiksi lihan ja maidon hinta saattaa tänä vuonna nousta.

Ruokalaskun kokoon voi vaikuttaa omilla valinnoilla.

26.1. 7:30

Monien elintarvikkeiden hinnat nousivat viime vuonna, ja lisää nousua on luvassa tänä vuonna, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT.

Eniten nousseiden joukossa olivat esimerkiksi päärynöiden, kahvin, kalan ja kaalien hinnat, selviää Tilastokeskuksen kokoamista hintatiedoista.

– Korona-aikana ruuan hintakehitys on Suomessa ollut hyvinkin maltillista, toteaa tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg.

– Syksystä lähtien ruuan hinta on kuitenkin kääntynyt nousuun. Ruuan hinnan nousupaineita tulee maatalouden tuotantopanosten kustannusten noususta, eli esimerkiksi lannoitteiden ja niiden raaka-aineiden hintojen noususta.

Myös naudan- ja sianlihan kuluttajahinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan viime joulukuussa jo noin kolme prosenttia vuoden 2020 joulukuuhun verrattuna.

Viime vuoden heikko sato on nostanut viljan hintaa, mikä on nostanut kotieläintilojen tarvitsemien rehujen kustannuksia.

Forsman-Hugg arvioi, että lihan hinta nousee edelleen. Myös maidon hinnalle on nousupaineita.

– Lihan ja maidon tuottajahinnoissa on ollut loppuvuodesta nousua, mikä luo painetta myös kuluttajahintojen nousulle, Forsman-Hugg sanoo.

Kuluttajahintoihin vaikuttavat tuotantokustannusten lisäksi muutkin tekijät. Energian hinnan nousu vaikuttaa ketjun kaikkiin portaisiin tuotannosta kauppaan. Forsman-Hugg arvioi, että teollisuuden ja kaupan alalla on myös painetta palkankorotuksille, jotka nekin voivat näkyä ruokakaupan kuitissa.

Yhden vuoden muutosprosentit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Monien elintarvikkeiden hinta on noussut vähitellen useamman vuoden kuluessa. Toisaalta osa tuotteista on itse asiassa halvempia kuin muutama vuosi takaperin, vaikka niiden hinta viime vuonna nousikin selvästi.

– Muutoksia tapahtuu myös tuotantopanosten hinnoissa, välillä mennään ylös tai alaspäin. Kuluttajahinnoissakin voi näkyä tietynlaista palautumista aiemmalle tasolle, Forsman-Hugg arvioi.

Monien tuontihedelmien hinnat ovat viime vuonna laskeneet. Lasku johtuu siitä, että niiden hinnat nousivat ensimmäisenä koronavuonna 2020 esimerkiksi siksi, että kausityöntekijöiden saaminen oli vaikeaa.

– Hedelmissä, vihanneksissa ja marjoissa on kausivaihtelua, ja hintojen muutokseen tietyssä kuussa voi vaikuttaa se, mihin kohtaan sesongin alkaminen sattuu, Forsman-Hugg sanoo.

Hän muistuttaa, että yleisesti elintarvikkeiden hinnat ovat korona-aikana nousseet Suomessa maltillisemmin kuin keskimäärin EU-alueella. Ruuan hinnan nousu oli viime vuonna Suomessa selvästi myös yleistä inflaatiokehitystä hitaampaa.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell neuvoo kuluttajia keskittymään vertailuissa erityisesti itse suosimiensa elintarvikkeiden hintoihin.

– On oleellista tehdä hintavertailua juuri niiden tuotteiden joukossa, joita itse ostaisi, Beurling-Pomoell sanoo.

– Vaikka joidenkin tuotteiden hinta kallistuu, niin jotkut voivat myös halventua.

Hän neuvoo ottamaan myös verkkokaupan mukaan vertailuun varsinkin, jos asuu paikkakunnalla, jossa on vain yksi ruokakauppa.

– Ja kannattaa myös miettiä, voiko jonkin usein ostamansa elintarvikkeen vaihtaa halvempaan, Beurling-Pomoell vinkkaa.

– Jos nimenomaan sitä tuotetta ei ole aivan pakko saada, niin halvempi vaihtoehto ei välttämättä tarkoita huonompaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?