Vieraita pyydettiin tuomaan yksi valkoinen lilja – näin Kirsti Paakkasen lempiasiat näkyivät siunaus­tilaisuudessa

Siunaustilaisuus oli hyvin Paakkasen näköinen.

Kirsi Paakkasen viimeinen matka taittui Jaguarin kyydissä. Jaguar oli autoissa hänen luottomerkkinsä.

22.1. 16:37 | Päivitetty 22.1. 17:05

Suomalaisten suuresti arvostama yritysjohtaja, Marimekon uuteen loistoon palauttanut Kirsti Paakkanen (1929–2021) siunattiin tänään viimeiselle matkalleen Helsingin Hietaniemen hautausmaalla.

Tilaisuutta kuvailtiin tyylikkääksi ja hyvin Paakkasen persoonaa ja tyylitajua kunnioittavaksi. Hautajaisvieraita oli pyydetty tuomaan yksi valkoinen lilja – Paakkasen lempikukkia.

Paakkasen omassa huoneessa kerrotaan olleen aina tuoksuvia valkoisia liljoja.

Osalla vieraista oli myös poikkeuksellisenkin isoja ja näyttäviä hautakimppuja. Sekin sopi tilaisuuteen vainajaa ajatellen.

Paakkanen eli mustiin pukeutuneena, ja mustassa arkussa hänet myös siunattiin. Hän rakasti mustaa ja valkoista väriä.

Myös mustan arkun päälle oli aseteltu valkoisia liljoja.

Mustavalkoinen oli myös hänen olohuoneensa, ja vaatekaappinsa. Paakkanen pukeutui mustaan jopa häihinkin, välittämättä etiketistä.

Mustavalkoista oli myös luovassa ja voimakastahtoisessa persoonassa.

Paakkanen tunnettiin muutoinkin rohkeana ja dramaattisesti pukeutujana, hän oli esteetikko, kauniiden design-esineiden ja muodin käyttäjä ja kerääjä.

Marimekossa suunnittelijana ollut Jukka Rintala puolisoineen toi myös yhden liljan.

Rintala oli Paakkasen ystävä ja yhteistyökumppani, joka muun muassa puvusti Paakkasen mustaan luomukseensa Presidentinlinnaan vuonna 2017, kun Suomi juhli satavuotisjuhlia.

Paakkanen kantoi myös sormessaan on Swania, joutsenta, joka oli Rintalan A. Tillanderille suunnittelema valko- ja keltakultainen timanttisormus.

Paakkasen arkku tuotiin mustalla Jaguarilla. Hän ajoi mustalla Jaguarilla, ja tallissa kerrotaan olleen myös useampia Jaguareja. Yksi valkoinen Jaguar oli myös Ranskassa, Paakkasesta kirjoitettu Suurin niistä on rakkaus -kirja kertoo.

– Se on maailman kaunein auto, Paakkanen sanoi lehtihaastattelussa.

Paakkanen kuvattiin Jaguarinsa kanssa vuonna 2007.

Jaguarilla Kirsti Paakkanen tuotiin myös siunaustilaisuuteen.

Mainostoimistovuosinaan Paakkanen vastasi merkin markkinoinnista ja onnistui myymään niitä kaikkiaan 44 kappaletta Suomeen.

Erään kerran Marimekko osallistui Yhdysvalloissa, Chigagossa Crate&Barrel-kauppaketjun merkkivuoden juhlintaan. Muut juhlavieraat toivat lahjan ja lausuivat onnittelut.

Paakkanen oli painattanut tilaisuuteen kaikki Maija Isolan kuosit peräkkäin mustavalkoiseksi kangaspakaksi. Kun Marimekko pudotti tavaratalon ylimmästä kerroksesta pakan, se aukesi koko yleisön eteen.

Sellaisena Paakkanen tunnettiin ja sellaisena hänet tullaan muistamaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?