AKT aikoo aloittaa saarron UPM:lle – ”lakko vain lykkää neuvottelujen aloittamista”

Saarron tarkoituksena on tukea Paperiliiton ja Sähköliiton lakkoja.

AKT tukee Paperiliiton ja Sähköliiton lakkoja.

| Päivitetty

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT aloittaa maanantaiaamuna satamissa saarron UPM:n tuotteille tukeakseen Paperiliiton ja Sähköliiton lakkoja. Saarron aikana ahtaajat eivät käsittele UPM:n paperia, sellua ja kartonkia.

AKT katsoo, että UPM:n kieltäytyminen konsernikohtaisista työehtosopimusneuvotteluista on ideologinen ratkaisu, jonka päämäärä on ammattiliittojen syrjäyttäminen sopimustoiminnasta ja siirtyminen työnantajien saneluun.

–  Muuta taustaa vasten on vaikea ymmärtää, miksi sopiminen UPM:n johdolle on niin vaikeata samalla kun monilla muilla aloilla sopimus on saatu aikaiseksi, sanoo AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko tiedotteessa.

AKT katsoo, että kysymys on ennen kaikkea työntekijöiden oikeudesta järjestäytyä ammattiliittoon ja sitä kautta puolustaa etujaan.

–  Sellaisissa maissa, missä ammattiliitot ovat heikkoja, ei yleensä voi puhua hyvinvointiyhteiskunnasta, tai edes ihmisoikeuksista, Kokko toteaa.

Kokko huomauttaa, että Suomi on monissa vertailuissa arvioitu yhdeksi parhaista maista harjoittaa yritystoimintaa. Menestyksen taustalla on Kokon mukaan erityisesti ammattiliittojen ja työnantajaliittojen sitoutuminen työehtosopimustoimintaan.

UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo, että AKT:n toimenpiteet eivät edistä työmarkkinoiden toimivuutta ja muistuttaa, että AKT ei ole osapuoli neuvotteluissa.

– Paperiliiton jäsenillä on toki oikeus olla lakossa, mutta nyt lakko vain lykkää neuvottelujen aloittamista, eivätkä AKT:n saartotoimet paranna tilannetta, Hollmén sanoi tiedotteessa lauantaina.

Paperiliitto päätti torstaina jatkaa vuodenvaihteessa alkanutta lakkoaan kahdella viikolla. Lakon on määrä jatkua 19. helmikuuta saakka, ellei sopua synny sitä ennen. Kiista on pitkittynyt, koska UPM haluaa neuvotella liiketoimintakohtaiset työehtosopimukset viidelle eri liiketoiminnalle ja Paperiliitto haluaa koko konsernin kattavan sopimuksen.

UPM ei tässä vaiheessa julkista arviota lakon tai saarron taloudellisista vaikutuksista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?