Näin rahasi katoavat säästötililtä – 5 000 euron talletuksesta häviää vuodessa satanen

Nollakorot ja laukkaava inflaatio ovat myrkkyä tilisäästäjälle. Laskimme miten talletuksen arvo hupenee ennakoidulla inflaatiovauhdilla.

Viime aikoina säästötili on tarjonnut rahoille lähinnä turvaa, mutta ei tuottoa. Toisaalta verottajakaan ei pääse tällöin rokottamaan korkotulojen lähdeverolla.

25.1. 7:03

Viime ajat eivät ole olleet säästäjille helppoja. Näin ainakin silloin, kun rahat on pistänyt pankin säästötilille.

Suomalaisten pankkitalletuksien määrä on kasvanut viime vuodet, vaikka merkittävää korkoa talletuksille ei ole tarjottu enää pitkään aikaan. Tällä hetkellä tileillä makaa yli sata miljardia euroa, josta osa on toki käyttörahaa.

Kun pankit tarjoavat säästötilille tällä hetkellä nollakorkoa, uhkaa kiihtyvä inflaatio pudottaa talletuksen tuoton selvästi miinusmerkkiseksi. Rahan arvo laskee eli samalla rahalla ei enää saa pankista pois ottaessa sitä mitä sinne pannessa sai. Lisäksi pääomaa syövät myös pankkien perimät palvelumaksut.

Viime aikoihin asti talletuksen arvoa on tukenut ennätysmatala inflaatio, joka vielä kesällä 2020 liikkui miinuslukemissa.

Nyt tilanne on muuttunut. Euroalueella kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio kiihtyi viime vuoden lopussa ennätysmäisiin lukemiin.

Suomessakin inflaatio oli joulukuussa 3,5 prosenttia. Inflaatioennusteet tälle vuodelle vaihtelevat kahden prosentin molemmin puolin.

Suomen Pankki ennakoi keskimääräiseksi inflaatiovauhdiksi muodostuvan tänä vuonna kaksi prosenttia, mistä tahti hidastuu ensi vuonna 1,6 prosenttiin.

Inflaation odotetaan hidastuvan kuluvan vuoden aikana, kun energian hintojen ennakoidaan laskevan ja tarjonnan pullonkaulojen hellittävän.

Useimpien suomalaispankkien säästö- ja määräaikaistalletustilien korot matavat tällä hetkellä pyöreässä nollassa. Sen yläpuolella liikkuu parin kotimaisen ja ulkomaisen rahoituslaitoksen tarjoama tuotto.

Esimerkiksi Hypon 12 kuukauden 5 000 euron määräaikaistalletukselle tarjoama tuotto on 0,2 prosenttia. Norjalainen Bank Norwegian tarjoaa samalle summalle peräti 0,75 prosentin korkoa.

Suurten suomalaispankkien säästötilit ovat sen sijaan lattian rajassa.

OP:n käyttö-, säästö-, ja määräaikaistalletustilien korot ovat olleet nollassa vuodesta 2020 lähtien. Aiemmin OP:n omistaja-asiakkaiden käyttötileille tarjottiin 0,1 prosentin korkoa, mutta siitä on jo luovuttu.

OP-ryhmän tileistä ja päivittäisasioinnista vastaavan johtaja Noora Heikkisen mukaan tilanne näyttää jatkuvan ainakin toistaiseksi nykyisellään.

– Yleinen korkotaso on edelleen alhainen. Toki seuraamme markkinatilanteen kehitystä. Jos korot lähtevät nousemaan, tarkastelemme tilannetta uudelleen.

Jo yhden prosentin inflaatio nakertaisi vuodessa 5 000 euron talletuksen arvosta nollakorkotilillä 50 euroa ja kaksi prosenttia puolestaan 100 euroa.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro arvioi, että viimeiset kymmenen vuotta käteisenä makuutetun 10 000 euron säästön ostovoima on laskenut alle 9 000 euroon. Säästötilillä päästään niukasti yli 9 000 euroon.

Tilanne on muuttunut takavuosista, jolloin reaalikorko oli positiivinen ja ostovoima kasvoi pelkästään rahojen ollessa säästötilillä.

Reaalikorko tarkoittaa korkoa, joka jää jäljelle kun nimelliskorosta poistetaan inflaation vaikutus. Jotta nykyinen reaalikorko olisi edes nollassa, tarvittaisiin 3,5 prosentin inflaation vastineeksi 3,5 prosentin korkotaso.

Takavuosina inflaatio oli nykyistä vauhdikkaampaa, mutta myös korkotaso oli selvästi nykyistä korkeammalla. Tällöin tuottoa oli myös kaikkein riskittömimmällä tilillä.

– Tällä hetkellä reaalikorot ovat negatiiviset, kun katsoo nykyistä inflaatiota. Trendi on jatkunut finanssikriisin jälkeen. Tämä merkitsee sitä, että tilisäästäjän ostovoimaa häviää eli he kuittaavat laskun, Nummiaro sanoo.

Hänen mukaansa ratkaisu säästöjen hupenemiseen olisi sijoittaminen. Kymmenen vuotta sitten hankittu hajautettu osakesalkku olisikin tuottanut kelpo tuottoa.

– Tilisäästäjästä pitäisi siirtyä sijoittajaksi. Tällä hetkellä osakkeiden arvostustasot ovat kuitenkin korkealla ja keskuspankit ovat kiristämässä rahapolitiikkaansa, joten riskit osakemarkkinoiden korjausliikkeestä ovat kasvaneet, Nummiaro sanoo.

– Tilille säästäminen merkitsee kuitenkin varmaa ostovoimatappiota. Järkevää olisi sijoittaminen eri luokkiin ja vähäriskisempiin kohteisiin.

Nummiaro kehottaa välttämään ääriratkaisuja, kuten koko varallisuuden siirtämistä yhtäkkiä osakkeisiin.

Jonkun verran markkinariskiä on pakko ottaa, mutta sitä voi hallita käyttämällä myös vähäriskisempiä sijoitusluokkia, kuten yrityskorkosijoituksia ja kiinteistöjä.

– Varallisuutta pystyy kasvattamaan myös kuukausittaisella säästämisellä. Tällöin pystyy hyödyntämään myös laskumarkkinat, jolloin voi ostaa halvemmalla. Karhumarkkinat eivät ole yleensä kestäneet pari vuotta pidempään, Nummiaro korostaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?