Näillä aloilla työpaikka löytyy nopeasti pelkällä perustutkinnolla

Kaikkien vastavalmistuneiden työllistyminen heikkeni viisi prosenttiyksikköä vuonna 2020. Tilastokeskuksen koulutustilaston perusteella pidemmälle kouluttautuminen parantaa työllistymismahdollisuuksia.

Vuonna 2020 kaikista ammatillisen perustutkinnon suorittaneista työssä oli valmistumisensa jälkeen 62 prosenttia. Työttömänä oli 20 prosenttia.

20.1. 17:19

Ammatillisen peruskoulutuksen saaneiden vastavalmistuneiden työllistyminen oli vuonna 2020 parhainta terveys- ja hyvinvointialalla. Heistä 83 prosenttia oli työllisiä vuoden kuluttua valmistumisestaan. Tämä selviää Tilastokeskuksen torstaina julkaisemasta koulutustilastosta.

Toiseksi parhaiten työllistyivät kaupan, hallinnon ja oikeustieteiden ammatillisen peruskoulutuksen saaneet, joista 64 prosenttia oli töissä vuoden kuluttua valmistumisestaan.

Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden työllistyminen vaikeutui vuonna 2020 eniten palvelualalla. Alalle työllistyi 60 prosenttia vastavalmistuneista. Edellisvuoteen verrattuna heidän työllistymisensä heikkeni 12 prosenttiyksikköä.

Kaikista heikointa työllistyminen oli vuonna 2020 kuitenkin niillä, jotka olivat suorittaneet tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen (ICT) koulutuksen. Heistä vain 36 prosenttia oli työllistynyt alalle vuosi valmistumisensa jälkeen.

Kaikista ammatillisen perustutkinnon suorittaneista työssä oli valmistumisensa jälkeen 62 prosenttia. Työttömänä oli 20 prosenttia. Vastavalmistuneista 17 prosenttia jatkoi opiskelua vielä perustutkinnon jälkeen.

Tilastokeskuksen mukaan koronavuonna 2020 kaikkien vastavalmistuneiden työllistyminen heikkeni viisi prosenttiyksikköä. Heistä 68 prosenttia oli töissä vuoden kuluttua valmistumisestaan, kun taas työttömien osuus oli 11 prosenttia.

Tuoreen koulutustilaston perusteella työllistymismahdollisuudet näyttävät joka tapauksessa paranevan mitä pidemmälle henkilö kouluttautuu.

Esimerkiksi vuonna 2020 ammattitutkinnon suorittaneista oli työllistynyt vuoden kuluttua 81 prosenttia ja erikoisammattitutkinnon suorittaneista 90 prosenttia.

Vastaavasti ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneista oli työllistynyt vuoden päästä 86 prosenttia ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneista 93 prosenttia.

Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista 87 prosenttia oli työllistynyt vuoden kuluttua valmistumisestaan. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden kohdalla mahdollisuudet työllistyä valmistumisen jälkeen heikkenivät myös kaikista vähiten, ainoastaan yhden prosenttiyksikön.

Lue lisää: 7 kuukauden koulutus, yli 4000 euron palkka – näillä aloilla pääsee hyviin tuloihin lyhyellä koulutuksella

Lue lisää: Täystyöllisyys häämöttää jo osassa Suomea – näillä aloilla työpaikkoja on eniten auki

Lue lisää: Matkoja ulkomaille, lisää lomapäiviä, työsuhdevene... – kilpailu näistä työntekijöistä käy yhä kuumempana

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?