Yritysjohtaja uhkaili ja vähätteli alaistaan – epäasiallinen käytös maksoi 20 000 euroa

Yritysjohtaja muun muassa uhkaili alaistaan toistuvasti irtisanomisella. Oikeus tuomitsi hänet työturvallisuusrikoksesta.

19.1. 22:09

Päijäthämäläinen yritysjohtaja nimitteli ja uhkaili alaistaan parin vuoden ajan.

Omistajan epäasiallinen käytös kuormitti yrityksen taloushallinnossa työskentelevää naista ja tuloksena oli useita sairauslomia.

Halventava nimittely, huutaminen ja työntekijän toiminnan vähättely tuli maksamaan noin 75-vuotiaalle yrittäjälle ja hänen yritykselleen noin 20 000 euroa.

Syytteen mukaan yrittäjä ei huolehtinut työntekijöidensä turvallisuudesta ja antoi työturvallisuusmääräysten vastaisen tilan jatkua. Yrittäjä uhkasi useita kertoja alaistaan irtisanomisella.

Syyttäjän näkemys oli, että esimies loukkasi naisen ihmisarvoa.

Esimiehen kohtelu aiheutti naiselle akuutin stressireaktion, unettomuutta, painajaisia ja ahdistuneisuutta ja hänellä diagnosoitiin lisäksi masennus.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi yritysjohtajan sakkoihin ja maksamaan alaiselleen korvauksia työturvallisuusrikoksesta.

Tuomittu kiisti syyllisyytensä tai nimitelleensä alaistaan ja totesi, että oli puuttunut työpaikalla ilmi tulleeseen häirintään.

Hän kertoi puuttuneen alaisensa toimintaan silloin, kun työsuoritus oli hidas tai muuten virheellinen.

Oikeuden tuomion mukaan mies joutuu maksaan 1 900 euron sakot. Päiväsakkojen määräksi tuli 50.

Miehen omistama yritys määrättiin maksamaan 6 000 euron yhteisösakon.

Tuomittu määrättiin maksamaan yhteisvastuullisesti yrityksensä kanssa naiselle 5 000 euron kärsimyskorvaukset ja noin 6 000 euron oikeuskulut. Alaisen huonon kohtelun hintalapuksi tuli kaikkiaan lähes 20 000 euroa.

Yritys on ollut toiminnassa vuosikymmeniä. Omistaja antoi oikeudelle selvityksen, jonka mukaan sen taloustilanne on ollut viime aikoina haasteellinen.

Käräjäoikeuden antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?