Kahden yön hinta yli 5 000 euroa – Harkimot ja matkailupomo tekevät Finnairin entisestä lukaalista hulppean majapaikan

Finnair myi vuosikymmeniä sillä olleen maalaiskiinteistönsä ryhmälle, joka muuntaa talon yksityiseksi majoituspaikaksi.

Leena ja Harry Harkimo sekä Timo Kousa ostivat Finnairilta sen omistuksessa olleen entisen kansakoulun viime keväänä.

20.1. 19:30

Lentoyhtiö Finnairin entinen loma- ja koulutuskeskus on kokenut suurremontin ja avautuu tänä vuonna majoituspaikaksi.

Rukan lähellä sijaitsevan paikan omistajat ovat joukko tunnettuja henkilöitä, sillä hallituksen puheenjohtaja on Leena Harkimo, ja jäseninä ovat liikemies, kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo ja Finnairin omistaman Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa.

– Remontti on loppusuoralla, lähinnä joitakin sen korjaustöitä, ja sisustustyötä on vielä kesken, Leena Harkimo kertoo.

Alkumetreillä hankkeessa mukana oli myös kiinteistönvälittäjä Jethro Rostedt, mutta ei enää.

House of Northern Senses -majoituspaikan omistaa Nordic Inspiration -niminen yritys, jonka osakkaana on Kousa Samawa-yhtiönsä kautta sekä tämän lapset.

Myös Hjallis Harkimolla on siivu yrityksensä kautta, kun taas Leena Harkimo on osakkaana yksityishenkilönä.

Hanketta vetävä Leena Harkimo toivoo, että House of Northern Senses ehtisi avautua vielä talvisesonkia vasten, mutta kuulostaa itsekin hieman epäilevältä. Koronatilanne huolettaa.

Vielä ei ole tarkkaa tietoa, milloin House of Northern Senses avautuu majoittujille. Kiinteistökokonaisuuteen kuuluu kuusi hehtaaria järven rannalla.

– Avajaisia ei ole vielä ehditty miettiä, että koska ja millä tavalla ne pidetään, mutta tarkoituksena on ilman muuta tiedottaa sitten ja alkaa markkinoida paikkaa enemmän.

Remontissa on tullut viivästyksiä, ja korona vaikeuttanut materiaalien saantia.

Kansakoulu Finnairille

Talo on rakennettu vuonna 1954. Muodonmuutos ei ole ensimmäinen, sillä ennen Finnairille päätymistä talo toimi Virkkulan kylän kansakouluna.

Rakennuksessa on pohjanmaalaisittain kokoa, ja vaikka se rakennettiin aikanaan kouluksi, nykyilme muistuttaa jopa talonpoikaiskartanoa. Paikan sivuilla sitä kutsutaan kartanoksi (manor).

– Vanhoissa historiankirjoissa talo näyttää hyvin erityyppiseltä, ja ilme on muuttunut, Harkimo kertoo.

Koillissanomien mukaan rakennus toimi kouluna vuoteen 1969. Sen jälkeen talo oli Pohjois-Kuusamon kansalaiskoulu, kunnes se siirtyi Finnairin omistukseen ”lomakeskuksena”.

Näin kerrottiin muutama vuosi sitten kirjoitetussa Virkkulan kylähistoriajulkaisussa.

Vaikeassa talousahdingossa oleva Finnair myi rakennuksen uusille omistajille maaliskuussa. Yhtiön viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist kertoo, että paikkaa käytettiin pienemmissä kokous- ja asiakastilaisuuksissa.

– Sillä ei ollut meillä paljoa käyttöä, mutta luonnollisesti ylläpitokustannuksia. Katsottiin sitten järkeväksi myydä se, kun ostajakin löytyi.

Tallqvist muistelee, että taloa remontoitiin viimeksi Finnairin omistuksessa 2000-luvun alussa Keijo Suilan pääjohtajakaudella.

Kylähistoriikin mukaan Virkkula oli kinttupolkujen ja hevosteiden päässä oleva eristynyt kylä aina 1950-luvulle asti. ”Jumalan selän takana”, kuten naapurikylissä sanottiin.

Palveluihin kuuluu uima-allasosasto ja kolme saunaa.

Paikkaa vuokrataan yhdelle ryhmälle kerrallaan.

Paikka on Pikku-Porontima-järven rannassa, vartin ajomatkanpäässä Rukalta. Uudet omistajat markkinoivat paikkaa täydelliseksi yksityisyyttä kaipaavalle, perhejuhliin tai yritystapahtumapaikaksi.

Paikallislehdessä on puhuttu ”luksusmajoituskohteesta”, mutta Harkimo tarkentaa, ettei mistään huippuluksuksesta ole kyse. Myös kuvien perusteella huoneet ovat hyvää hotellitasoa. Osin sisustaminen ja majoituspaikan sivusto näyttää vielä keskeneräiseltä.

– Me olemme puhuneet mid-luxurysta. Pyrimme tekemään ihan vain perushyvää tasoa, ja toivon mukaan luomaan myös kodinomaista ja viihtyisää tunnelmaa, Harkimo sanoo.

Vieraat voivat varata husky- ja moottorikelkkasafareita tai vierailla porofarmilla. Kartanossa on muun muassa sauna ja allasosasto, kaksi rantasaunaa sekä ravintola majoittuville asiakkaille.

Majoituspaikan sivuilla kerrotaan, että tammi-maaliskuussa kartanon, jossa voi yöpyä 22 henkeä, voi vuokrata kahdeksi yöksi 5 128 eurolla. Viikko maksaisi 15 607 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?