Ravintoloilla edessään pitkä kurimus – huippukokki Henri Alén tuskailee: ”Käytännössä täyssulku”

Keittiömestari Henri Alénin mukaan nykyiset aukiolorajoitukset tarkoittavat käytännössä täyssulkua illallisravintoloille.

Henri Alén muistuttaa, että ravintoloiden aukiolorajoituksista on yksi poikkeus.

19.1. 18:44

Keittiömestari Henri Alén arvelee eilen tiistaina julkaistussa Twitter-viestissään, että hallituksen uusi linjaus merkitsee illallisravintoloille korona-ajan pisintä sulkua.

Hallitus linjasi tiistaina, että nykyisiä rajoituksia koronaepidemian hillitsemiseksi olisi jatkettava helmikuun puoliväliin saakka.

– Juridisestihan tämä ei ole täyssulku, kuten keväällä 2020, huomauttaa toimitusjohtaja Timo Lappi majoitus- ja ravintola-alan etujärjestön MaRasta.

– Olen kyllä Alénin kanssa samaa mieltä siitä, että tosiasiallisesti tämä on illallisravintoloille sulku.

Alénin mukaan illallisravintolat eivät voi käytännössä toimia nykyisten aukiolorajoitusten takia.

– Usein jää ymmärtämättä, että illallisravintolalle, joka normaalisti toimii kello 17 eteenpäin, tämä on sama kuin täyssulku, Alén sanoo Taloussanomille.

Lue lisää: Marin: Rajoitukset jatkuvat helmi­kuun puoli­väliin ja korona­passi palaa käyttöön – lasten ja nuorten ­harrastuksia koskevat rajoitukset poistuvat

Ensimmäisenä koronakeväänä 2020 ravintolat suljettiin valtioneuvoston asetuksella 4.4–31.5. eli 58 päivän ajaksi. Myös keväällä 2021 ravintoloita määrättiin olemaan kiinni 9.3–18.4, eli 41 päivän ajaksi, mutta sulku koski koko ajalta vain pahimpia tartunta-alueita.

Viime syksyllä ravintoloiden rajoituksia alettiin vähitellen kiristää koronatartuntojen lisääntyessä. Tiukimmat aukiolorajoitukset eivät pitkään koskeneet ravintoloita, jotka kysyivät asiakkailtaan koronapassia.

Anniskeluravintoloiden oli 28. joulukuuta lähtien lopetettava suuressa osassa Suomea anniskelu klo 17 ja suljettava ovensa kello 18. Sama sulkemisaika koski sekä kahviloita että pikaruokaloita.

Koronapassia vaativat ruokaravintolat saivat kuitenkin edelleen olla auki kello 20:een asti, mutta niidenkin piti lopettaa anniskelu kello 17. Tammikuun 12. päivästä lähtien myös ruokaravintoloiden on täytynyt mennä kiinni kello 18.

Jos ruokaravintoloiden nykyinen ”sulun” aloittaa anniskelun rajoittamisesta klo 17, niin 28. joulukuuta alkanut ja todennäköisesti 15. helmikuuta päättyvän rajoituksen kesto on 50 päivää.

Tammikuun 12. päivästä lähtien myös ruokaravintoloiden on täytynyt sulkeutua kello 18. Helmikuun puoliväliin mennessä illallisravintoloiden olisi siis oltava suljettuna 35 iltana.

Alén myöntää Taloussanomille olleensa Twitter-viestissään väärässä.

– Itse asiassa olin väärässä, koska huoltoasemat voivat tarjota illallista myös, hän sanoo.

Alén onkin Twitter-tilillään irvaillut sille, että aukiolorajoitukset koskevat illallisravintoloita, mutta eivät huoltoasemien ravintoloita.

Koska nykyiset rajoitukset eivät ole virallisia sulkuja, eivät ravintolat myöskään ole oikeutettuja sulkemiskorvauksiin, jotka korvasivat ravintoloiden omistajille esimerkiksi henkilöstön palkkakulut kokonaan.

– Se on huutava vääryys, koska tosiasiallisesti on sulusta kysymys, Lappi sanoo.

Hän ei kuitenkaan usko, että hallituksen linjausta nykyisten aukiolorajoitusten jatkamisesta vahvistetaan päätökseksi.

– Hallitus aika heikolla pohjalla välttämättömyyden ja oikeasuhtaisuuden kannalta, jos näitä rajoituksia aiotaan jatkaa, Lappi sanoo.

Esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin laitos THLon suositellut rajoitusten kohdistamista aikuisväestön korkean tartuntariskin tilanteisiin. Muun muassa ruokaravintolat THL on määritellyt vähäisen riskin tilanteiksi.

Lappi muistuttaa myös, että esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa ravintolat voivat olla auki kello 23 asti.

Lue lisää: Asiantuntija: Korona­passin muuttamisessa rokote­passiksi piilee yksi suuri ongelma

Oletko töissä ravintola-alalla? Olemme kiinnostuneet kuulemaan juttua varten, miten rajoitukset ovat vaikuttaneet työtilanteeseesi, tulotasoosi ja elämääsi. Kirjoita kokemuksistasi, ja lähetä sähköpostilla osoitteeseen perttu.pitkanen@sanoma.fi. Käsittelemme tietoja luottamuksellisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?