Teleoperaattorit lykkäävät 5g-verkkojen ottamista käyttöön lentokenttien läheisyydessä USA:ssa

Lentoyhtiöt pelkäävät 5g-verkkojen vaikuttavan lentokoneiden radiokorkeusmittareiden toimintaan.

Lentokoneita John F. Kennedyn kentällä New Yorkissa

19.1.2022 10:35

Teleoperaattorit AT&T ja Verizon ovat suostuneet lykkäämään 5g-verkkojensa ottamista käyttöön lentokenttien läheisyydessä Yhdysvalloissa.

Lykkäämistä ovat vaatineet suuret yhdysvaltalaiset lentoyhtiöt. Lentoyhtiöt epäilevät, että 5g-verkot saattavat vaikuttaa lentokoneiden radiokorkeusmittareiden toimintaan.

Finnairilta kerrotaan STT:lle, että aihe on tuttu ja yhtiö seuraa maailmanlaajuisesti tilannetta ja keskustelua 5g-verkkojen mahdollisesta vaikutuksesta radiokorkeusmittarin toimintaan.

Finnairin mukaan lentokonevalmistaja Airbus on tutkinut asiaa yhdessä Euroopan lentoturvallisuusviraston EASA:n kanssa. Toistaiseksi ei ole raportoitu yhtään tapausta 5g-verkkojen aiheuttamasta radiokorkeusmittarin toimintahäiriöstä, eikä Airbus ole edellyttänyt mitään toimia lentoyhtiöiltä.

Yhdysvalloissa lentoyhtiöt varoittavat, että 5g-verkkojen ottaminen käyttöön aiheuttaisi kaaoksen lentoliikenteessä.

Monet lentoalalla toimivat sekä presidentti Joe Biden arvioivat, että operaattoreiden päätöksen ansiosta vältytään lentoliikenteen suuremmilta häiriöiltä. Lentoyhtiöistä ainakin Delta Air Lines ennakoi kuitenkin, että yhtiö joutuu mahdollisesti perumaan lentoja operaattoreiden myönnytyksestä huolimatta.

AT&T kuvaa päätöstään vapaaehtoiseksi ja tilapäiseksi. Yhtiön edustajan mukaan 5g-verkkojen asentaminen jatkuu kaikkialla muualla kuin lentokenttien läheisyydessä.

Verizon kertoo, että yhtiö avaa keskiviikkona 5g-verkkonsa noin 90 miljoonalle yhdysvaltalaiselle. Myös Verizon kuvaa päätöstään tilapäiseksi.

Yhtiö huomauttaa, että lentoyhtiöt ja Yhdysvaltain viranomaiset eivät ole onnistuneet selvittämään asiaa, vaikka 5g-verkot ovat turvallisesti käytössä lentokenttien läheisyydessä yli 40 maassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?