Ankea yllätys voi odottaa eläkeläistä: Tulot laskevat, mutta verot nousevat

Tänä vuonna eläkkeelle jää arviolta 140 000 henkilöä.

Helpoimmin uuden verokortin tekeminen onnistuu verohallinnon verkkopalvelussa OmaVerossa.

18.1. 19:24

Verottaja muistuttaa, että kun eläkkeelle jääminen tulee ajankohtaiseksi, eläketuloa varten pitää itse tehdä uusi verokortti.

Eläketulon verokortti kannattaa tehdä heti, kun on saanut eläkepäätöksen.

Osalle uusista eläkeläisistä voi tulla ikävänä yllätyksenä, että vaikka eläke olisi palkkatuloa pienempi, veroprosentti ei välttämättä juuri laske. Jossain tapauksissa se voi eläkkeelle siirtymisen seurauksena jopa nousta.

Syynä ovat palkkatuloista tehtävät verovähennykset, joita ei enää eläketuloista voi vähentää. Vähennykset pienentävät veroprosenttia.

– Eläketulosta vastaavia vähennyksiä ei kuitenkaan tehdä, koska vähennykset kattavat työssäkäyntiin liittyviä kuluja, kuten esimerkiksi asunnon ja työpaikan välisiä matkakuluja tai tulonhankkimiskuluja, ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta muistutti viime viikolla julkaistussa tiedotteessa.

Tänä vuonna eläkkeelle jää arviolta 140 000 henkilöä. Jos eläkkeen verokorttia ei tee ajoissa, eläkkeestä pidätetään 40 prosenttia veroa.

Eläkkeen verokorttia ei tarvitse lähettää eläkkeen maksajalle, vaan verottaja lähettää tiedot automaattisesti eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?