Maatalouden yrittäjätulo on jäämässä ennakoituakin heikommaksi

Tuotantokustannusten nousu syö PTT:n maa- ja elintarviketalouden tilannekatsauksen mukaan kannattavuutta.

Kuumuudesta kärsivä vehnäpelto kesällä 2021.

18.1. 11:18

Etenkin lannoitteiden ja energian hintojen huima nousu leikkaa maatalouden yrittäjätuloa, kertoo Pellervon taloustutkimuksen (PTT:n) maa- ja elintarviketalouden tilannekatsaus.

–Syksyn ennusteessa arvioimme yrittäjätulon laskevan vuonna 2021 viidenneksellä. Tilastokeskuksen joulukuun ennakkotiedon mukaan lasku voisi kuitenkin olla jopa 36 prosenttia, mutta siinä ei ole huomioitu mahdollisten sopeuttamistoimien vaikutusta. Lasku asettunee tälle välille, sanoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala PTT:n tiedotteessa.

Tuotantokustannusten kasvun ohella yrittäjätuloa kutistaa sateisen kevään ja kuivan kesän aiheuttama heikko sato. Esimerkiksi typpilannoite urean hinta nousi maailmanmarkkinoilla noin 100 prosenttia heinäkuun alusta joulukuuhun ja fosforilannoitteiden hinnat nousivat noin 40 prosenttia.

Tilannekatsauksen mukaan edessä ovat maatalousyrittäjien sopeuttamistoimenpiteet. Ne tarkoittavat esimerkiksi muutoksia kasvivalintoihin ja lannoitteiden käytön vähentämistä.

–Osa viljelijöistä siirtää lannoitehankintoja kevääseen, ja viljelypinta-aloja saatetaan pienentää. Investointeja saatetaan hidastaa tai siirtää myöhemmäksi, tilannekatsauksen julkistuksessa todetaan.

Kotimaisen lihan tuotannossa on katsauksen mukaan jo reagoitu kotieläintuotannon kustannuskriisiin. Sianlihan tuottajahinta nousi syksyllä, mutta vuositasolla tuottajahinta silti laski, koska se on vahvasti sidoksissa sianlihan vientiin.

Viime kuukausina tärkeimpien meijerituotteiden maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet vahvan kysynnän ja keskeisten tuottajamaiden maidontuotannon horjumisen vuoksi. Suomessa maidon keskimääräinen tuottajahinta lähti syksyllä nousuun ylittäen 40 sentin rajapyykin syyskuussa. Marraskuussa tuottajahinta oli 42,42 senttiä maitolitralta.

Lue lisää: Ruokaa jaettiin melkein ilmaiseksi helsinkiläisellä torilla – ”Jotkut maksavat 5 euroa 40 sentin lihakeitosta”

Lue lisää: MTK:n protesti: viisi kiloa perunaa eurolla, kenno munia 50 sentillä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?