Raskaasti velkaantuneille maille varoitus: Nyt pitää toimia, eikä vasta sitten kun tuli polttaa jalkojen alla

Kehittyvillä talouksilla alkaa olla kiire rahapolitiikan käänteen alettua, varoittaa IMF.

Koronaviruspandemia pitää sinnikkäästi riskejä koholla, IMF näkee.

17.1. 11:55

Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) pääjohtaja Kristalina Georgieva sanoo olevansa juuri nyt eniten huolissaan siitä, että jo ennestään raskasta velkataakkaa kantavat maat eivät toimi ajoissa vähentääkseen riskiään.

– Jos maa on tässä ryhmässä, sen tulee harkita lainojensa juoksuaikojen pidentämistä nyt, tarkasteltava ulkomaan valuutassa olevan lainansa määrää nyt ja pohdittava puolustusstrategiaansa nyt, ei vasta sitten kun tuli polttaa jalkojen alla, koska silloin on jo liian myöhäistä, Georgieva sanoo uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Hän varoittaa, että uhkana on ajautuminen vaikeuksiin, joiden seurauksena riskin karttaminen lisääntyy entisestään ja pääomavirrat kääntyvät ongelmamaista pois kohti vähempiriskisiä kohteita.

Kehittyneet taloudet ja pieni osa kehittyvistä talouksista on elpymässä suhteellisen hyvin, mutta muu maailma on jäämässä entistä enemmän jälkeen, Georgieva sanoo.

Hän viittaa IMF:n viime viikolla julkaisemaan blogikirjoitukseen, jossa se kehottaa kehittyviä talouksia valmistautumaan Yhdysvaltain keskuspankin Fedin edessä olevaan rahapolitiikan kiristämiseen.

– Vaikka maailmantalouden elpymisen ennustetaan jatkuvan tänä ja ensi vuonna, pandemian sinnikkyys muodostaa merkittävän riskin. Kun ottaa huomioon, että samaan aikaan Fed on nopeuttamassa rahapolitiikkaansa tiukentamista, kehittyvien talouksien tulisi valmistautua mahdollisiin talouden häiriöihin, IMF:n ekonomistit päättävät kirjoituksensa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?