Megawatteja ostetaan ja myydään sähköpörssissä karkeasti katsoen samaan tapaan ja samankaltaisilla sopimuksilla kuin maailman hyödykepörsseissä ostetaan ja myydään ties mitä hyödykkeitä raakaöljystä ja metalleista aina sianmahoihin.
Hyödykepörsseissä kauppaa käydään sekä saman tien toimitettavista eristä että jonakin tulevana ajankohtana toimitettavista eristä. Niin myös sähköpörssissä.
Heti toimitettavien erien kauppoja kutsutaan pörssikielellä spot-kaupoiksi, ja siksi sähköpörssinkin päivä- tai tuntihintoja kutsutaan pörssikielellä usein spot-hinnoiksi.
Jonain tulevaisuuden ajankohtana toimitettavien erien kauppaa käydään (pörsseissä) tyypillisesti futuureiksi kutsutuilla johdannaissopimuksilla, joiden nimi juontaa englannin kielen sanasta "future" (tulevaisuus). Siksi sähköpörssissäkin noteerattavia tulevaisuuden hintoja kutsutaan futuuri-hinnoiksi.
Hyödykepörssien tulevaisuuteen solmittuja futuuri-hintoja näkee toisinaan (yli)tulkittavan kuin ne olisivat luotettavia enteitä tulevasta, vaikka käytännössä futuuri-hinnat vaihtelevat aivan yhtä villisti kuin spot-hinnat.
Sähköpörssinkin lukuisia eri hintanoteerauksia tarkastellessa voi olla hyödyllistä muistaa, että yleensä spot-hinnat vievät ja futuurit seuraavat eikä toisinpäin.
Futuuri sitoo vain sopimuspuolia
Esimerkiksi tänään solmittava futuuri-sopimus sitoo sopimuksen osapuolia toimittamaan ja vastaanottamaan sovitun ajan (esimerkiksi kolmen kuukauden) kuluttua tänään sovittava määrä megawatteja (tai öljybarreleita tai kuparitonneja) tänään sovittavaan hintaan, ja siksi tällainen sopimus kertoo tarkalleen tämän sopimuksen osapuolia koskevan hinnan.
Mutta yksikään futuurisopimus ei sido muita kuin juuri tuon sopimuksen osapuolia. Sopimuksen juoksuajan kuluessa hetki hetkeltä ylös tai alas tai vuoroin kumpaankin suuntaan vaihteleva hinta kehittyy niin kuin kunakin hetkenä pörssissä solmittavista spot-kaupoista johtuu.
Futuuri-hinnat antavat viitteen siitä, mihin suuntaan ja mille tasolle futuureilla kauppaa käyvät osapuolet olettavat spot-hinnan lähitulevaisuudessa kulkeutuvan, joten futuuri-hintoja voi toki tulkita suuntaa antavana aavistuksena tulevasta.
Mutta futuuri-hinnat eivät määrittele tulevaisuudessa toteen käyviä hintoja kuin sopimus sopimukselta kyseisiin sopimuksiin sitoutuneiden osapuolten puolesta.
Riskeiltä suojautumista ja keinottelua
Futuurit niin kuin muunlaisetkin johdannaissopimukset ovat ikivanhaa perua. Niitä käytetään hyödykemarkkinoiden lisäksi finanssimarkkinoiden kaikilla osa-alueilla erittäin laajasti osakkeista korkoihin ja valuuttoihin.
Johdannaisten tyypillisiä käyttötarkoituksia ovat riskeiltä suojautuminen ja riskeillä keinotteleminen.
Kyse on kummassakin tarkoituksessa vedonlyönnistä, jossa sopimuksen vastapuolet veikkaavat keskenään vastakkaisia hintanäkymiä ja saavat yhdessä aikaan tulevaa hintaa aavistelevan keskivertoveikkauksen – mutta eivät enempää.
Jos futuuri-sopimuksilla kauppaa käyvillä suojautujilla tai keinottelijoilla olisi luotettavaa kykyä nähdä tulevaisuuteen, ja jos tuo ennustamisen lahja vahvistaisi futuuri-hintojen todistusvoimaa, minkään hintapiikkien tai -romahdusten ei pitäisi olla yllätyksiä.
Sähköpörssin viime kuukausien hurjat päivähinnat sen sijaan ovat olleet kohtalaisen yllättäviä ja vasta jälkeenpäin selitettävissä, joten näissäkin hintaheilahduksissa spot on vienyt futuureja eikä toisinpäin.
Lue lisää: Sähkön hinnassa raju heilahdus – tällä kertaa alaspäin
Samasta syystä sähköpörssissäkin noteerattava futuuri-hinta on futuureilla kauppaa käyvien veikkaus, mutta ei tae, megawatin tulevasta hinnasta.