Sähkön hinnassa raju heilahdus – tällä kertaa alaspäin

Tänään pörssisähkön hinta painui poikkeuksellisen alas. Sään muutokset vaikuttavat rajusti etenkin tuulivoiman kautta.

Tuulivoiman tuotanto on riippuvaista sääolosuhteista.

13.1.2022 14:36

Sähkön hinnassa on nähty tänä talvena isoja heilahteluja. Tähän mennessä kovimmat hintapiikit koettiin joulukuun alussa, jolloin pörssisähkön hinta nousi yli 120 senttiin kilowattitunnilta. Tänään hinnat ovat puolestaan heilahtaneet toiseen ääripäähän ja spot-hinnat liikkuvat kolmen sentin tuntumassa ja allekin.

Muun muassa leuto ja tuulinen sää tuovat helpotusta hintoihin. Verkkoyhtiö Fingridin reaaliaikaisesti päivittyvistä tiedoista ilmenee, että torstaina vähän puolenpäivän jälkeen tuulivoimaa tuotettiin 2 497 megawatin teholla, kun taas ydinvoiman teho oli samaan aikaan 2 804 megawattia. Vesivoimaloissa tuotantoteho jäi pienemmäksi eli 1 340 megawattiin.

Sää on talvipäiväksi lauha, Helsingissä mittari oli kuutisen astetta plussalla, Jyväskylässä kolmen asteen verran ja Oulussa nollan tuntumassa.

Tuntihinta vaihtelee jonkin verran päivän mittaan. Alimmillaan hinta oli 1,59 senttiä kilowattitunnilta aamuneljältä ja kalleimmilleen se nousee kello 18, jolloin tuntispot-hinta on Vattenfallin mukaan 4,79 senttia kilowattitunnilta. Vuosi sitten samaan aikaan vastaava hinta oli 8,67 senttiä kilowattitunnilta.

Kovin pitkäaikaista helpotusta ei välttämättä ole luvassa. Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä arvioi eilen, että on mahdollista, että kireiden pakkasten aikaan tulee vielä uusia hintapiikkejä.

Lue lisää: Sähkön hinta yhä varsin korkealla – kireillä pakkasilla voi tulla vielä uusia hintapiikkejä

Energiateollisuuden mukaan korkeat hinnat eivät johdu tehon riittämättömyydestä vaan kyse on yhteiseurooppalaisesta ilmiöstä.

Lue lisää: Matti Heikkilä sai liki tuhannen euron sähkölaskun – hinta oli järkytys

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?