Pariskunnalle tuli äkkilähtö omistamastaan asunnosta – taloyhtiö pestasi muiden turvaksi vartijan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pariskunnalle tuli äkkilähtö omistamastaan asunnosta – taloyhtiö pestasi muiden turvaksi vartijan

Omistajien jatkuvat häiriöt käynnistivät asunnon hallintaanoton, jonka tuloksena näille tuli äkkilähtö ja yli 40 000 euron kulut.

13.1. 19:15

Turkulaisesta taloyhtiöstä asunnon ostanut pari aloitti remontilla, josta tuli lähes heti sanomista, koska vasarat paukkuivat myöhään yöllä, kun muualla talossa jo nukuttiin.

Melko pian muuton jälkeen taloyhtiössä kirjattiin ensimmäiset uusien muuttajien aiheuttamat tappelut ja huutelut. Vain kolme kuukautta kului, kun ensimmäinen varoitus napsahti tulijoille.

Ongelmat kasvoivat muutamassa kuukaudessa niin suuriksi, että taloyhtiö teki päätöksen asunnon hallintaanotosta ja asukkaiden häädöstä.

Taloyhtiö joutui palkkaamaan jopa vartijan asukkaiden turvaksi. Aluksi vartija oli kokopäiväinen, mutta myöhemmin hänet työllistettiin vain yöajaksi.

Taloyhtiössä alkoi uusien muuttajien myötä meno, jota hillitsemään tarvittiin usein poliisia. Poliisi kiikutti häiriköineet humalaiset muutaman kerran putkaan yöksi, jotta taloon saatiin rauha.

Kaksikko metelöi usein aamun pikkutunneille saakka. Remonttia asunnossa tehtiin vielä yöllä yhden aikaan ja jos joku asukkaista tuli huomauttamaan, hän sai haukut ja uhkailua.

Meteliä taloon tuli myös pariskunnan neljästä koirasta. Koirat karkailivat keskellä yötäkin, ja niitä haeskeltiin ja huhuiltiin pihalla.

Neljän koiran kiinniottaminen ei ollut mikään pikkujuttu. Vaikka omistaja karjui niitä luokseen, jäi usein joku koirista yöksi ulos ja rauha talossa oli taas muisto vain.

Koirat tekivät tarpeensa lasten hiekkalaatikolle, mikä ei sopuisaa yhteiselämää talossa lisännyt.

Pariskunnan meno oli rajua. Toinen puoliso rysäytti polvella toisen kasvoihin niin, että kaksi naapurihuoneiston asukasta tarvittiin aamuyöllä auttamaan tätä hoitoon.

Huuteluista ja tappeluista tuli arkipäivää, ja musiikki pauhasi, kun autoonsa sammunut asukas huudatti musiikkia täysillä.

Yksi talossa asunut perheenäiti koki elämämenon niin hurjaksi, että muutti perheineen joksikin aikaa pois asunnostaan.

Saamiaan varoituksia pariskunta piti kiusantekona. Omasta mielestään he viettivät talossa aivan tavallista perhe-elämää.

Meno oli kovaa, sillä kirves oli lyöty kellarin oveen, yhden huoneiston ikkunan lävitse oli heitetty kivi sisään ja lastenrattaat ruhjottu talon seinään.

Taloyhtiö ei ehtinyt viedä hallintaanottoa loppuun saakka, kun pariskunta myi asuntonsa, mutta seurauksensa oli käräjöinti taloyhtiön päätöksestä ja häädöstä.

Pariskunta vaati kanteella taloyhtiöltä 4 500 euron korvauksia hallintaanottoratkaisusta, 16 000 euroa asunnon arvon putoamisesta ja noin 11 000 euron oikeudenkäyntikulujaan.

Taloyhtiön päätöksistä kului noin kaksi kuukautta, kun asukkaat myivät huoneistonsa. Välittäjä oli arvioinut asunnon 212 000 euron arvoiseksi, mutta kaupat syntyivät 196 000 eurolla.

Pariskunnan mielestä heihin kohdistui ajojahti, ja yksi syy siihen kanteessa sanotun mukaan olisi ollut parin valtaväestöstä poikkeava seksuaalinen suuntautuminen, jota käräjäoikeus ei millään tavoin ratkaisussaan tuonut esille.

Käräjäoikeus kuuli talon asukkaita ja kanteen nostanutta paria. Käräjäoikeuden runsaan vuoden takaisen ratkaisun mukaan asukkaiden aiheuttama meno oli sellaista, että vähäisempikin häiriö on ollut riittävä peruste asunnon hallintaanotolle.

Käräjäoikeus hylkäsi kanteen kokonaisuudessaan ja totesi, että taloyhtiön ratkaisulle oli riittävät perusteet.

Vartijan palkkaamista asukkaiden turvaksi käräjäoikeus piti perusteltuna, jotta asumisrauha talossa voitiin taata ja häädön saaneen pariskunnan tuli korvata taloyhtiölle vartioinnista syntyneen kulut.

Riita meni vielä Turun hovioikeuteen, joka antoi jutussa ratkaisunsa tiistaina.

Se ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota, mutta oikeudenkäyntikuluja häirikköpariskunnalle tuli lisää noin 4 000 euroa. Riidan oikeuskuluiksi tuli kaikkiaan lähes 38 000 euroa, joista kanteen nostanut joutuu maksamaan kaikkiaan noin 32 000 euroa.

Häirikköpariskunnan on maksettava vartioinnin aiheuttamat kulut ja vahingonkorvauksia taloyhtiölle 10 600 euroa.

Tapahtumiin liittyy lisäksi rikostuomioita. Molemmat puolisot tuomittiin taloyhtiössä kesällä 2018 tehdyistä vahingonteosta ja kotirauhan rikkomisesta vuonna 2019 Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Hovioikeuden ratkaisuun on mahdollista hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos se myöntää valitusluvan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?