Isoäiti lahjoittaa 15 000 euroa kymmenvuotiaalle – asiantuntija neuvoo, miten kannattaa toimia

Jälkikasvun saama iso lahjoitus voi olla verotettavaa tuloa.

Lahjaveron maksuvelvollisuudella ei ole ikärajoja.

7.1.2022 9:30

Veronmaksajain keskusliitto käsitteli joulun alla verkkosivuillaan kysymystä, joka koski rahan lahjoittamista lapselle.

Kysymys kuului näin. ”Äitini haluaa lahjoittaa 10-vuotiaalle pojalleni 15 000 euroa. Alaikäisenkin pitää ilmeisesti maksaa tällaisesta lahjasta lahjaveroa vai kuinka? Jos pitää, kuka tekee lahjaveroilmoituksen?”

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa, että lahjaveron maksuvelvollisuudella ei ole ikärajoja, joten alaikäisenkin henkilön on todellakin maksettava lahjaveroa isovanhemmalta saamastaan 15 000 euron rahalahjasta.

Lahjaveroilmoituksen alaikäisen lapsen puolesta tekee huoltaja tai muu edunvalvoja. Lahjaveroilmoituksen voi tehdä kätevästi verohallinnon verkkopalvelussa Omaverossa.

Kun kirjautuu Omaveroon omilla verkkopankkitunnuksillasi, järjestelmä tarkistaa, onko huoltajan oikeus asioida poikasi puolesta. Jos tekee lahjaveroilmoituksen Omaveron sijasta paperilomakkeella, pitää muistaa allekirjoittaa se lapsen puolesta.

Verohallinnon mukaan lahjaveroa pitää maksaa kaikenlaisista lahjoista eli rahan lisäksi esimerkiksi arvopapereista, rahasto-osuuksista, asunto-osakkeista, kiinteistöistä, autoista ja arvoesineistä.

Lahjavero lasketaan aina kolmen vuoden aikana samalta lahjoittajalta saatujen lahjojen yhteisarvon mukaan. Lahjansaajan pitää maksaa lahjaveroa, jos lahjan tai lahjojen arvo on 5 000 euroa tai enemmän kolmen vuoden aikana samalta lahjanantajalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?