”Arvokkaampia työttöminä työnhakijoina” – ekonomisti nosti yhden ammatin tikun nokkaan ja vastalauseiden myrsky roihahti

Onko päiväkauppa vain tapa ansaita rahaa vai tuottaako se yleisempiä hyötyjä yhteiskunnalle? Tästä aiheesta on väännetty antaumuksella viime päivät ekonomisti Juha Itkosen twiitin jälkeen.

Kaupankäyntiä joulun alla New Yorkissa.

Ekonomisti Juha Itkonen on tällä viikolla aiheuttanut pienen mielipidemyrskyn, kun hän on leimannut pörssin päiväkauppiaat hyödyttömiksi.

– Rohkenen sanoa: Päiväkauppiaat olisivat kansantaloudelle arvokkaampia työttöminä työnhakijoina. Päiväkauppa ei juurikaan tuota mitään, mikä nettona lisäisi ihmisten hyvinvointia, mutta työnhakijana olisi sentään tarjolla tuottavaan työhön, Itkonen twiittasi maanantaina.

Viesti käynnisti Twitterissä vilkkaan kommentoinnin, jossa enimmäkseen tyrmättiin Itkosen näkemys.

Kommenteissa kiinnitetään huomiota muun muassa siihen, että päiväkauppias saattaa toimellaan hankkia elannon itselleen ja perheelleen kuluttaen siten vähemmän yhteiskunnan varoja kuin työtön henkilö.

Helsingin Sanomissa (HS) Itkonen vastaa kommentteihin kysyen, että jos päiväkauppias jäisi pois töistä, vähenisikö hyvinvointimme jollain tavalla. Hänen mielestään ei vähenisi.

Huomattava osa kommentoijista nosti esiin sen, että päiväkauppiaat lisäävät markkinoiden likviditeettiä ja siten parantavat niiden hinnanmuodostusta.

– Kyse on siitä, minkä tyylinen kaupankäynti hyödyttää taloutta ja minkälainen ei. Onko kyse vain sellaisesta kaupankäynnistä, jossa joku tienaa rahaa markkinahäiriön ansiosta? Sellainen ei tue taloutta ja hyvinvointia, Itkonen sanoo HS:ssa.

Ammatikseen päiväkauppaa käyvä Jukka Lepikkö sanoo keskiviikkona Kauppalehden haastattelussa, että treidaaminen eli päiväkauppa tuottaa hyvinvointia paitsi treidaajalle ja hänen perheelleen, myös ympäröivälle yhteiskunnalle ostettujen palveluiden ja tavaroiden sekä maksettujen verojen kautta.

– Kerrannaisvaikutusten kautta tämä hyöty kiertää läpi yhteiskunnan useille yrittäjille ja työntekijöille, Lepikkö sanoo.

Hänkin muistuttaa päiväkauppiaiden synnyttämästä likviditeetistä ja siitä, että ilman heitä väärinhinnoittelun riski kasvaisi.

– Lopulta tämä johtaisi siihen, että ulkomaiset toimijat tulisivat hyödyntämään tätä epätehokkuutta suomalaisten osakesäästäjien kustannuksella ja veisivät tuottoja ulkomaille, toisin sanoen se olisi pois suomalaisten hyvinvoinnista, hän sanoo Kauppalehdelle.

Ekonomisti Juha Itkonen

HS:n haastattelema Itkonen kuitenkin sanoo, ettei riitä että ihminen ansaitsee toiminnallaan rahaa tai että täyttää työllään jonkun toisen ihmisen tarvetta. Hän vertaa tilannetta huumekauppiaaseen, joka työllistää itsensä muttei tuota yhteiskunnallista hyvinvointia.

– Oman edun tavoittelu voi joskus johtaa kaikkien kannalta huonoon lopputulokseen, Itkonen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?