Näitä pizzoja suomalaiset nyt ostavat – tänään on yksi vuoden suosituimmista myynti­päivistä

Kotipizzalla kuluu ananasta 200 000 kiloa vuodessa, Kemissä suositaan kebabia.

Kasvispizzoja myydään ennen kaikkea yliopistokaupungeissa ja pääkaupunkiseudulla, sanoo Kotipizza Groupin Antti Isokangas.

1.1. 16:57

Vuoden vaihtuessa suomalaisten suussa maistuu pizza. Lättyä leivotaan pizzauuneissa kautta maan etenkin uudenvuodenpäivänä, käy ilmi Ilta-Sanomien tavoittamista pizzerioista.

Kotipizza Groupin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Antti Isokangas kertoo, että perinteisesti uudenvuodenpäivä on eräs vuoden suurimmista myyntipäivistä.

– Useampina vuosina se on myös se vuoden isoin.

Kaikkialla Suomessa on kasvattanut suosiotaan Perfetta, joka on Kotipizzan nimitys vapaavalintaisista täytteistä koostuvalle pizzalle. Se muodostaa jo kolmanneksen pitserioiden myymistä pizzoista.

– Ihmiset haluavat koko ajan enemmän koota pizzansa itse.

Täytteet vaihtelevat siinä laveasti kasviksista tonnikalaan, mutta suomalaisten mielissä yksi asia kuuluu vahvasti pizzaan.

– Suosituin yksittäinen Perfettan täyte on ananas.

Ananasta kuluu Isokankaan mukaan Kotipizzalla 200 000 kiloa vuodessa.

Kasvispizzoja myydään ennen kaikkea yliopistokaupungeissa ja pääkaupunkiseudulla, jossa ananas ei kuitenkaan ole lainkaan niin suosittu kuin kaikkialla muualla Suomessa. Sienipizza on vakiinnuttanut asemansa Kotipizzan valikoimissa.

– Esikaupungeissa, siellä missä asuu lapsiperheitä, menee esimerkiksi Monster-tuotteita.

Esimerkiksi Levillä pizzat tuppaavat olemaan Isokankaan mukaan varsin tuhteja.

– Silloin ei ehkä kevennellä, kun tullaan rinteestä syömään, hän aprikoi.

Myös Nurmijärvellä 22 vuotta toimineen Pizzeria Caprin yrittäjä Nezir Oral kertoo, että uudenvuodenpäivä on usein vuoden päivistä kiireisin. Tänään on varauduttu myymään ainakin sata pizzaa.

– Pizzapäivä on. Voi sanoa, että pizzat ja kebabit kilpailevatkin keskenään.

Suosituin on kahden täytteen omavalintainen pizza. Siinä täytteet vaihtelevat hyvin laidasta laitaan.

Listalla dominoivat Oralin mukaan kinkku-, ananas-, katkarapu- ja aurajuustotäytteiset pizzat. Myös kebabpizza nauttii vakaata suosiota.

Listalla on lisäksi erikoisempia pizzoja, joissa täytteenä on esimerkiksi smetanaa tai paholaisen hilloa.

Myös vegepizzoja listalla on, mutta ne eivät lukeudu suurimpiin hitteihin. Oral arvelee sen johtuvan osin myös vapaavalintaistäytteisten pizzojen suosiosta.

Kemin keskustassa sijaitsevan Pizzeria Di Maren asiakkaiden makuun ovat eritoten lihaisat pizzat. Suosituin on Kebab Orient.

– Muutenkin menee kauheasti sellaista, missä on kebabia, ravintolassa tarjoilijana työskentelevä Sini Rapakko sanoo.

Vapaavalintaisilla täytteillä varusteltuja pizzoja menee kaupaksi Rapakon mukaan runsaasti.

– Suosittu on varsinkin tuo Erikois-express, jossa on yksi erikoistäyte eli kana, poro tai kebab.

Vuoden ensimmäinen päivä on perinteisesti ollut Kemissäkin vuoden vilkkaimpia, mutta nyt on ollut rauhallisempaa.

– Varmaan noista rajoituksista ja koronasta johtuen.

Aivan kaikkialla suosiopiikki ei kuitenkaan osu juuri uudenvuoden päivälle. Lappeenrantalaisesta Iskender-kebab-pizzeriasta kerrotaan, että kädet ovat kunnolla savessa jo uudenvuodenaattona.

– Eilen uudenvuodenaattona oli tosi kiireistä, sanoo Furkan Yavuz.

Hänen mukaansa kaikkia pizzoja myydään melko tasaisesti, mutta esimerkiksi supersalami on hyvin suosittu. Se saa makunsa salamista, kinkusta, kebablihasta ja aurajuustosta.

– Asiakkaat tykkäävät siitä tosi paljon.

Valikoimissa on myös vegepizza, jota sitäkin myydään ”jonkin verran”.

Lappeenrannassa on kaksi Iskender-ravintolaa, joista toinen sijaitsee keskustassa ja toinen muutaman kilometrin päässä. Laajemmin katsottuna vuoden kiireisin vaihe ajoittuu ravintoloissa hieman aiempaan aikaan syksyllä.

– Vuoden vaihduttua alkaa vähän hiljenemään, kun ihmisiltä loppuu rahat. Raketteihin menee ja joululahjoihin, Yavuz tulkitsee.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?