Hurja ero sähkön hinnassa: Näin paljon pörssisähkö pomppasi vuodessa

Sähkön pörssihinta oli tänä vuona ennätyksellisen korkea.

Sähkömarkkinoiden vuosi on ollut erikoinen.

Keskimäärin sähköä sai Suomessa markkinoilta tänä vuonna 72 eurolla megawattitunnilta, kun viime vuonna hinta oli historiallisen alhainen eli 28 euroa, käy ilmi Energiateollisuuden kokoamista tiedoista.

Vuosina 2018 ja 2019 keskihinta oli noin 45 euroa.

Energiateollisuus luonnehtii sähkömarkkinoiden vuotta hyvin erikoiseksi: joulukuun Suomen keskihinta on yli nelinkertainen huhtikuuhun verrattuna. Useimmissa muissa Euroopan maissa nousu on ollut selvästi Suomea suurempaa.

– Sähkö oli aika halpaa viimeiset kymmenen vuotta, ja pitkään pörssisähköä ostaneet ovat vielä reilusti voitolla varsinkin, jos ovat pystyneet ajoittamaan kulutustaan edullisille yön tunneille, Energiateollisuus ry:n markkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa sanoo tiedotteessa.

– Määräaikaisilla kiinteillä hinnoilla sähköään ostavat ovat vastaavasti saaneet suhteellista etua nyt marras–joulukuun kalleimpina päivinä. Kaikkien kuluttajien puolesta on syytä toivoa, että sähkömarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne tasoittuu ensi kevään aikana. Myös sähkönmyyjien riskit ovat poikkeuksellisessa hintatilanteessa kohonneet.

Energiateollisuuden mukaan vain muutamalla prosentilla kuluttajista on pörssihinnasta riippuvainen spot-sopimus. Sähkölaskussa pörssisähkön kallistuminen näkyy siksi suurimmalla osalla kuluttajista viipeellä. Vaikkapa kaksi vuotta sitten edulliseen aikaan tehdyn määräaikaisen sopimuksen uusiminen viime kuukausina on tarkoittanut monelle kuluttajalle kohonnutta hintaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?