Yksi aski tupakkaa päivässä tarkoittaa ensi vuonna jopa 4 500 euron laskua

Verokarhu kiristää ensi vuonna jälleen otettaan tupakoitsijan kukkarosta. Korotukset eivät jää tähän.

Polttaminen käy aina vain kalliimmaksi.

29.12.2021 13:54

Nykyinen hallitus on ohjelmansa mukaisesti korottanut eri tuotteista perittäviä kulutusveroja. Ensi vuonna verot nousevat taas, niiden myötä myös tupakkaan kohdistuva verotus.

Tupakan myyntihinta muodostuu tupakkaverosta, arvonlisäverosta sekä verottomasta nettohinnasta. Ensi vuonna tupakkavero kiristyy jälleen, mikä nostaa askin hintaa 50 sentillä. Korotukset jakautuvat tammikuulle ja heinäkuulle.

Esimerkiksi kahdenkymmenen savukkeen Marlboro-aski maksaa tällä hetkellä noin 9,50 euroa ja Colt-aski 11,80 euroa.

Kun ennen askin päivässä polttava pisti vuodessa savuna ilmaan jopa 4 300 euroa, samaa tahtia polttava joutuu maksamaan ensi vuonna lähemmäs 4 500 euroa.

Tärkeimpiä kulutusveroja ovat yleisen arvonlisäveron lisäksi valmisteverot, joihin tupakkaverokin kuuluu. Sitä on korotettu vuodesta 2009 lähtien joka vuosi, poikkeuksena vuodet 2011 ja 2013.

Puolen litran Koskenkorva-pullon hinnasta veroa on nykyisin jopa 83 prosenttia, tupakka-askista noin 90 prosenttia, on Veronmaksajat arvioinut.

Hallitusohjelman mukaan tupakka- ja nikotiinituotteiden asteittaisia veronkorotuksia tehdään yhteensä 200 miljoonalla eurolla koko hallituskauden aikana.

Tupakkaveron tuotto on valtiolle vuosittain reilu miljardi euroa, joten kyse on kohtuullisen suuresta summasta.

– Veron tuotto on suurempi kuin perintö- ja lahjaveron tuotto tai varainsiirtoveron tuotto, joten se on merkityksellinen, sanoo Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.

Koronapandemian on arvioitu vähentäneen tupakoimista. THL:n mukaan suomalaisista 20–64-vuotiaista enää noin 12 prosenttia tupakoi päivittäin viime vuonna.

Tupakan verottajana Suomi on yksi EU:n tiukimmista maista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?