Näin luokanopettajasta tuli puolivahingossa miljonääri – yllätysveto uralla

Alakoulun opettaja toteutti puolisonsa kanssa pitkäaikaisen F1-haaveensa.

Entinen yrittäjä Kaisa Pihlajaniemi on palannut opetustyöhön. Etuna on, että lasten kanssa jää enemmän aikaa aamuisin ja iltapäivisin eikä tarvitse sumplia kesälomien kanssa, hän kertoo.

2.1. 19:00

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 21.8.2021.

Nivalassa asuva Kaisa Pihlajaniemi, autokorjaamoyrittäjän tytär, ei halunnut ainakaan yrittäjäksi. Alakoululla luokanopettajana valmistumisensa aikoihin toiminut Pihlajaniemi meni ammattiopistolle töihin syksyllä 2009, opettamaan lähihoitajia.

Opettajien työelämäjaksoilla Pihlajaniemi päätyi Nivalassa kahteen kunnalliseen päiväkotiin töihin.

– Päiväkodin johtaja tuli yllättäen puhumaan ja heitti, että perustahan päiväkoti, syksylle on kauheat jonot, eikä heillä riitä paikat.

Idea tuli täysin puskista, mutta Pihlajaniemi innostui selvittelemään asiaa.

– Lähdin kyselemään paikalliselta yrityspalveluiden tarjoajalta, onko tässä mitään järkeä. Paljonko yritystoiminnan aloittaminen maksaisi, voiko se olla kannattavaa ja löytyykö sopivaa kiinteistöä. Kaikki oli totaalisen uutta.

Pihlajaniemi sai hyviä neuvoja ja otti lainaa. Mitään säästöjä hänellä ei 30-vuotiaana ollut. 60 000 euron laina riitti, koska Pihlajaniemi sai kaupungilta vuokratilat. Muutaman kuukauden palkkatulot veivät lainarahat. Tärkeää hänelle oli, että päiväkotiin saatiin oma keittiö tekemään kotiruokaa.

– Ensimmäinen vuosi selvittiin juuri ja juuri laskuista. En ajatellut sitä minkäänlaisena liiketoimintana, vaan että olen nyt vain täällä töissä ja työpaikka samalla muutamalle muullekin.

Se oli minun luomukseni, olin pääsyt liiketoiminnasta jyvälle, kulu- ja tulopuolesta ja siitä, miten kaikki pyörii.

Paikka laajeni, ja seuraavana vuonna hän otti haltuunsa isomman päiväkodin Ylivieskassa.

– Sekin tuli ihan vahingossa. Yksityinen päiväkoti oli lopettamassa, ja kunnalla oli hätä mistä saadaan jatkaja. Siellä oli kaikki valmiina henkilöstöä myöten, ja minä olin ainut hyväksytty palveluseteliyrittäjä alueella.

Myöhemmin Pihlajaniemi osti vielä kaksi entistä omakotitaloa, jotka remontoitiin päiväkotikäyttöön. Yksi yksikkö jakaantui sisäilmaongelmien takia kahdeksi päiväkodiksi. Näin Naperopelto-päiväkoteja oli enimmillään viisi.

Pihlajaniemi ei missään vaiheessa ajatellut laajentumista liiketoiminnallisena strategiana. Lapsia oli vain koko ajan jonossa, vaikka paikkoja ei edes mainostettu. Paikoista oli pulaa, mutta erityisesti Nivalassa suosion syynä lienee ollut maine. Naperopellossa tarjottiin ympäristökasvatusta, oli retkeilyä ja kotaruokailua pihalla pienehkössä yksikössä.

Vuonna 2017 Pihlajaniemi päätyi myymään Naperopellon. Tuttu päiväkotiyrittäjä oli myynyt oman yrityksensä Touhula-ketjulle. Pihlajaniemikin kiinnostui selvittämään oman firmansa arvoa.

– En edelläänkään osannut ajatella, että Naperopelto Oy olisi ihan oikeaa liiketoimintaa.

Yritysvälittäjä teki hinta-arvion, ja pian Pihlajaniemi olikin hieromassa kauppaa ostajaehdokkaan kanssa. Kauppasumma asettui 1–2 miljoonan euron välille. Myyntipäätökseen vaikutti lopulta rahasumma, joka oli odotettua isompi, sekä alan ja yrittäjyyden epävarmuus. Myöhemmin hinnat tulivat sote-kaupoissa alaspäin, joten ajoitus oli oikea.

– Oli se oma prosessinsa. Se oli minun luomukseni, olin pääsyt liiketoiminnasta jyvälle, kulu- ja tulopuolesta ja siitä miten kaikki pyörii. Luopuminen oli haikeaa.

Pihlajaniemellä ei ollut aiemmassa elämässään sijoittamisesta mitään hajua. Ensimmäiset sijoituksensa hän teki pankin sijoitusneuvojan kanssa. Pari vuotta sitten hän alkoi perehtyä sijoittamiseen ja harjoittaa sitä aktiivisemmin.

Lomat ovat ruhtinaallisen pitkät – toisin kuin yrittäjävuosina – ja töihin paluu tuntuu kesän jälleen kivalta, Pihlajaniemi kertoo työstään.

Nykyään Helsingin pörssin liikkeitä tulee vilkuiltua melkein päivittäin.

Tänä syksynä hän työskentelee jo kolmatta lukuvuotta jälleen ala-asteen luokanopettajana pienellä kyläkoululla.

Kiinnostaisiko vielä hypätä yrittäjäksi?

– Aina välillähän sitä tulee jokin tilapäinen mielenhäiriö, hän heittää.

– Koskaan ei pidä sanoa ”ei koskaan”, mutta tällä hetkellä tuntuu hyvältä olla vieraalla töissä ja nimenomaan opetuspuolella. Se on aika itsenäistä työtä.

Jenkeissä yrittäjyyttä ja menestystä hehkutetaan täysillä, täällä suunnilleen kivitetään torille.

Pihlajaniemeä harmittaa, että joskus kuulee ihmisten sanoneen, että raha on tullut helpolla. Ei ole tajua siitä, paljonko se on vaatinut työtä, hän huomauttaa.

– Jenkeissä yrittäjyyttä ja menestystä hehkutetaan täysillä, täällä suunnilleen kivitetään torille. Yrittäjä on usein rikollinen, joka riistää ja saa tapella kaikista omista sosiaalietuuksistaan.

Yrityskaupan jälkeen perhe muutti Nivalan sisällä uuteen tilavampaan omakotitaloon lähemmäksi läheisiä.

Perhe nauttii siitä, että heillä on varaa matkustella. Thaimaassa he ovat käyneet viisi kertaa.

Marraskuussa 2019 Pihlajaniemi toteutti puolisonsa kanssa pitkäaikaisen haaveen. He tekivät road tripin Yhdysvaltoihin, Roswelliin, Flagstafiin, parin yön pysähdyksen Las Vegasissa ja sieltä Los Angelesiin. Austinissa he kävivät Formula 1 -kisassa.

– Sattumoisin Bottas ajoi vielä aika-ajoissa ykköseksi ja voitti koko kisan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?