Rokottamattomien asiointi ruokaravintoloissa hankaloituu tammikuussa – MaRa: ”Vähän ihmettelemme”

Uuden lain mukaan ravintola voi vapautua aukiolo- ja paikkarajoituksista, jos se ottaa käyttöön koronapassin. Uutta on se, että koronapassin pitää olla käytössä koko aukioloajan.

Tammikuun puolivälin jälkeen laki sanelee, että koronapassin pitää olla käytössä koko aukioloajan.

22.12.2021 16:09

Hallituksen uudet koronarajoitukset uhkaavat tehdä syömisen hankalaksi etenkin rokottamattomalle.

Jouluaatosta lähtien ravintolat joutuvat sulkemaan ovensa varhain illalla. Aiemmin ravintolat ovat voineet poiketa rajoituksista koronapassin avulla, mutta nyt se ei onnistu, sillä koronapassi menee kolmeksi viikoksi osittain jäähylle.

Jouluaattona anniskelu päättyy kello 21 ja aukiolo kello 22. Ensi viikon tiistaista lähtien anniskelu päättyy kello 17 ja aukiolo kello 18.

Jos ravintola, kahvila, hampurilaispaikka tai pizzeria haluaa tarjoilla ruokaa kello 18–20, se voi sen tehdä, mutta silloin sen on vaadittava asiakkaalta koronapassia.

Asiakkaita Hesburger hampurilaisravintolassa lounasaikaan 22. joulukuuta 2021 Helsingissä. Jouluaatosta alkaen koronapassi tulee käyttöön esimerkiksi hampurilaispaikkoihin, jos ne ovat auki iltakuuden jälkeen.

Vuoden alusta ovat tulossa uudet säännökset.

Niitä aletaan noudattaa tammikuun puolivälin jälkeen, jolloin koronapassin jäähyaika päättyy.

Uuden lain mukaan ravintola voi vapautua aukiolo- ja paikkarajoituksista, jos se ottaa käyttöön koronapassin. Uutta on se, että koronapassin pitää olla käytössä koko aukioloajan.

– Jos ruokaravintola aukeaa aamulla, koronapassi on käytössä silloin aamusta alkaen, matkailu- ja ravintola-alaa edustavan MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi tulkitsee.

Koronapassia vaadittaisiin aamusta lähtien myös kahviloissa ja hampurilaispaikoissa, jos ne haluavat lievennyksiä koronarajoituksiin.

Timo Lappi valittelee sitä, että säädöksiin tuli rajoituksia, joita ei ole aiemmin ollut.

– Tätä vähän ihmettelemme, sillä valtioneuvoston tiistaisessa tiedotteessa sanottiin, että valtio ei rajoita matalan riskin tiloja. Ruokaravintolat ovat matalan riskin tiloja, ja sellaisia ovat erityisesti hampurilaispaikat ja kahvilat.

Kahvilat voivat tarjoilla ruokaa kello 18-20, jos ne pyytävät asiakkaalta koronapassia.

Epävarmuutta ravintola-alalle aiheuttaa se, ettei tiedetä, miten kauan rajoitukset ovat voimassa.

Koronapassin jäähy päättyy 16. tammikuuta. Jos koronatartunnat eivät ole siihen mennessä tarpeeksi laskeneet, rajoitukset luultavasti jatkuvat. Koronapassi on ravintolan ainoa tapa saada lievennyksiä rajoituksiin.

Timo Lappi sanoo, että nähtäväksi jää, kuinka moni paikka alkaa ensi keväänä vaatia asiakkailta koronapassia.

Jos koronapassin käyttö laajenee, kiristykset uhkaavat tehdä rokottamattoman ihmisen lounastamisen hankalaksi.

Rokottamaton pääsee koronapassia vaativiin ravintoloihin, kahviloihin ja hampurilaispaikkoihin, jos hän käy koronatestissä. Suomessa koronapassin saa rokotettujen ja koronaa sairastaneiden lisäksi rokottamaton, joka saa koronatestissä negatiivisen tuloksen.

Uudet säännökset ovat voimassa kesäkuun loppuun asti.

Timo Lappi sanoo, että ravintolakiristykset ovat hankalia erityisesti ulkomaalaisten matkailijoiden kannalta.

– Kello 20 jälkeen ei saa muuta kuin take away -ruokaa, ja sen lisäksi liikenneasemien ravintolat ovat auki, Lappi valittelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?