Apulais­kaupungin­johtaja: ”Kuka rokottaa, jos kaikki voimat ovat Helsinki-Vantaalla?”

Meillä tulee vastaan se, mikä on mahdollista tehdä tässä matkustajatilanteessa, kun tuhansia matkustajia tulee päivässä, Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kommentoi Krista Kiurun vaatimuksia.

Suurissa matkustajamäärissä ei saada Helsinki-Vantaalle saada aukotonta järjestelmää, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) luetteli tiistai-iltana tv-kanavilla pitkän listan tiukennuksia, joita pitää tehdä Suomen rajoilla ja maahantulossa.

Kiuru vaatii kiristyksiä muun muassa Helsinki-Vantaan lentokentälle. EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta tulevat pääsisivät maahan vain alle 48 tuntia vanhalla ennakkotestitodistuksella.

Lisäksi pakolliset terveystarkastukset ovat laajenemassa matkustajiin, jotka tulevat sellaisista Euroopan maista, joissa uusi omikron-virusmuunnos on levinnyt voimakkaasti.

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö sanoo, että Kiurun esitykset tarkoittavat valtavia muutoksia Helsinki-Vantaalle.

– Meidän pitäisi lisätä huomattavasti henkilökuntaa, ja on hyvin haastavaa saada henkilökuntaa tälläkin hetkellä.

Vantaan kaupunki vastaa Helsinki-Vantaan maahantulon terveysturvallisuustoimista.

Lue lisää: Finnair odottaa pikaista tietoa uusista maahan­tulo­määräyk­sistä – ”Aika tiukille menee”

Ministeri Kiurun mukaan lentokentällä pitää tarkastaa ja ohjata pakkotestiin matkustajat, jotka tulevat maista, joissa omikron leviää voimakkaasti. Näitä maita ovat muun muassa Britannia, Norja ja Tanska.

Aronkytö sanoo, että Helsinki-Vantaalla pitäisi lisätä henkilökunnan lisäksi testauskapasiteettia.

– Se tarkoittaa Huslabille sitä, että heidän pitää ohjata lisää henkilökuntaa Helsinki-Vantaalle. Se taas tarkoittaa näytteenottotoimintaan muutoksia koko pääkaupunkiseudulla, jos henkilökuntaa ohjataan lentokentälle.

Aronkytö laskee, että Helsinki-Vantaalla on nyt satoja työntekijöitä terveysturvallisuustoimissa, jos Huslab lasketaan mukaan.

– Jos määrä pitää kaksin- tai kolminkertaistaa, se on hyvin haasteellista. Silloin täytyy lähteä sulkemaan joitakin toisia toimintoja ja hankkia yksityispuolelta ostopalveluna kaikki mahdollinen henkilöstö.

Aronkytö kysyy, kuka pääkaupunkiseudulla antaa koronarokotuksia, jos kaikki voimat ovat Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Tiukennukset voivat Vantaan apulaiskaupunginjohtajan mukaan merkitä muutoksia lentokentän tilajärjestelyihin.

Aronkytö sanoo ymmärtävänsä ministerin näkökulmaa. Omikronista ei vielä tiedetä tarpeeksi, ja tilanne näyttää hankalalta Norjassa ja Tanskassa. On tarpeen vielä tiukentaa toimia maahantulossa.

– Mutta sitten meillä tulee vastaan se, mikä on mahdollista tehdä tässä matkustajatilanteessa, kun tuhansia matkustajia tulee päivässä. Vaihtoehto on, ettei matkustajia tule.

On samalla haluttu, että matkustajia alkaa taas saapua Helsinki-Vantaalle, Aronkytö muistuttaa.

– Ei varmaankaan haluta tyrehdyttää matkustajavirtoja.

Aronkytö sanoo, että pitää vain mukautua ja parantaa terveysturvallisuustoimia kentällä niin paljon kuin mahdollista.

–  Suurissa matkustajamäärissä se on vaikeaa, eikä aukotonta järjestelmää saada.

Pientä helpotusta Vantaan kaupungille on tuomassa se, että Euroopan ulkorajoilla ryhdytään tulevaisuudessa vaatimaan matkailijoilta PCR-testejä. Helsinki-Vantaalla voidaan silloin käyttää Rajavartiolaitosta apuna tarkistamaan testejä.

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö sanoo, että Krista Kiurun ehdotukset merkitsevät valtavia muutoksia Helsinki-Vantaalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?