MTV: Pohjoissavolainen kurkkuviljelijä tuhoaa viljelmänsä – sähkön hinnan nousu ajoi epätoivoiseen tilanteeseen

Kurkkuviljelmiä täytyy valottaa talvella parikymmentä tuntia vuorokaudessa, mikä kuluttaa paljon sähköä.

Kurkkua tuotetaan Suomessa ympäri vuoden noin 25–30 viljelmällä

13.12.2021 13:02

Nilsiän Taimituote Oy:n yrittäjä Risto Taskinen joutuu lopettamaan kurkun viljelyn tältä kaudelta Hurjaksi paisuneen sähkölaskun vuoksi, MTV Uutiset kertoi.

Taskinen on viljellyt kurkkuja Pohjois-Savon Nilsiässä noin 26 vuotta. Tänä syksynä poikkeuksellisen korkeaksi noussut sähkön hinta tuntuu viljelijän kukkarossa ankarasti. Talviviljely kuluttaa paljon sähköä, kun viljelmiä täytyy valottaa parikymmentä tuntia vuorokaudessa.

Taskinen kertoi MTV:lle, että hänen yrityksessään on ollut noin 10 vuotta sellainen sopimus, jossa osa sähköstä ostetaan ja sähkön hinta ”suojataan” etukäteen. Osa sähköstä ostetaan pörssistä. Järjestelyn etu on Viljelijän mukaan joustavuus.

Marras-joulukuussa pörssisähkön hinta on noussut kalleimmilleen vuosiin. Pörssi­sähkön hinta määräytyy pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa, jossa siihen vaikuttaa tarjonnan ja kysynnän suhde. Ylimmillään sähkön kilowattituntihinta on käynyt tässä kuussa yli 120 sentissä.

Kun normaalisti Taskisen sähkölasku on 50 000–60 000 euroa kuussa, viime viikolla pörssisähkön hinnannousun myötä hinta olisi olla pahimmillaan ollut kymmeniä tuhansia euroja päivässä, jos toiminta olisi jatkunut täysillä ilman suojauksia.

Taskinen kertoo olevansa pakkoratkaisun edessä. Kasvihuonetta aletaan todennäköisesti tyhjentää ensi viikolla ja hyvässä kasvukunnossa oleva kurkkukasvusto ajetaan tunkiolle. Sen jälkeen yrityksen noin viisi työntekijää lomautetaan.

Lue lisää: Sähkön hinta ponkaisi Suomessa Euroopan kärkeen tällä viikolla – Ruotsin sähkö ei mahtunut siirtoyhteyksiin

Lue lisää: Omakotitalossa asuvat Elina ja Henri vaihtoivat sähkösopimuksen, kun hinnat räjähtivät – ”Otimme takkiin, mutta parempi tämäkin”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?