Sähkön hinta ponkaisi Suomessa Euroopan kärkeen tällä viikolla – Ruotsin sähkö ei mahtunut siirtoyhteyksiin

Suomi ja Baltian maat erkaantuivat alkuviikosta muusta Euroopasta omaksi sähkömarkkinakseen, kun kova pakkanen kiristi sähkön hintaa Suomessa ja Baltian maat kärsivät samanaikaisesti häiriöistä omissa kaasuvoimaloissaan.

Sähkön keskihinta oli alkuviikosta Suomessa ja Baltian maissa reippaasti korkeampi kuin monissa muissa Euroopan maissa ja Pohjoismaissa.

11.12.2021 10:30

Sähkön pörssihinta on kuluneen viikon aikana käynyt ennätyslukemissa. Huippuunsa se nousi tiistaina, jolloin sähkön hinta oli Suomessa kalliimpaa kuin missään muualla Euroopassa.

Sähkön hintakehitystä tarkkailleiden silmään saattoi tiistaina pistää myös se, että sähkön keskihinta näytti tuolloin olevan Suomessa ja Baltian maissa reippaasti korkeampi kuin muissa Euroopan maissa.

Esimerkiksi suurimmassa osassa Pohjoismaita ja useimmissa Euroopan maissa sähkön keskihinta liikkui yli ja alle 200 eurossa megawattitunnilta, kun taas Suomessa ja Baltian maiden alueella hinta oli lähes 470 euroa megawattitunnilta.

Suomen kantaverkkoyhtiön Fingridin toimitusjohtajan Jukka Ruususen mukaan Suomessa sähkön korkeaa keskihintaa selitti ennen kaikkea kova pakkanen.

Baltian maissa taas hintaa nosti lisäksi se, että alueella oli tiistaina huollossa kaasuvoimaloita, jotka olisivat normaalisti olleet toiminnassa.

Baltian tilanne heijastui Suomeen siten, että tiistaiaamuna Suomesta vietiin Viroon sähköä 540 megawatin eli noin yhden Loviisan ydinvoimalan yksikön teholla. Tämä nosti sähkön hintaa entisestään Suomessa.

Lue lisää: Hbl: Suomen ja Ruotsin välille roihahti sähköriita

Syy tiistaina nähtyyn isoon eroon muun Euroopan ja Suomen ja Baltian maiden välillä oli se, että Suomi ja Baltian maat erkaantuivat omaksi sähkömarkkinakseen.

– Ruotsista olisi ollut Suomeen tarjolla vielä lisää sähköä, mutta se ei enää mahtunut siirtoyhteyksiin. Kun näin tapahtuu, sähkön hinta on eri siirtoyhteyden molemmilla puolilla, Ruusunen selittää.

Ruususen mukaan sama ilmiö on havaittavissa pienemmässä kuvassa myös Pohjois-Ruotsin ja Etelä-Ruotsin välillä. Alueiden välille piirtyi tiistaina selvä ero, kun sähkön keskihinta oli pohjoisessa noin 147 euroa megawattitunnilta ja etelässä taas noin 241 euroa megawattitunnilta.

– Ongelmana on se, että ruotsalaiset eivät onnistu siirtämään Pohjois-Ruotsin tuulisähköä Etelä-Ruotsin kuluttajille. Tämä johtuu Ruotsin kantaverkon heikosta kunnosta, Ruusunen sanoo.

Perjantaina sähkön keskihinta liikkui Suomessa samalla tasolla kuin Etelä-Ruotsissa. Se oli reilut 121 euroa megawattitunnilta. Baltian maissa sähkön keskihinta oli aavistuksen korkeampi, noin 126,5 euroa megawattitunnilta. Pohjois-Ruotsissa tätä vastoin sähkön keskihinta oli perjantaina vain noin 45 euroa megawattitunnilta.

Ruusunen kertoo, että eroa sähkön hinnassa etenkin Suomen ja Ruotsin välillä selittää paitsi Ruotsin omavaraisuus sähköntuotannossa myös mahdollisuus tuoda sähköä Norjasta ja Saksasta.

– Ruotsissa on suhteessa kulutukseen enemmän omaa sähkön tuotantoa kuin Suomessa. Lisäksi Ruotsilla on mahdollisuus tuoda sähköä Norjasta ja Saksasta, joka sekin oli edullista näissä huippukulutustilanteissa.

Tiistaina hetken aikaa kestänyt sähkön hintahuippu oli jatkumoa jo ennestään pitkin syksyä koetulle sähkön hinnan voimakkaalle nousulle.

Tilanteen taustalla vaikuttaa Keski-Euroopan energiapula ja maakaasun kallistuminen. Kallistumisen takia kivi- ja ruskohiilen käyttö on lisääntynyt Euroopan energiantuotannossa, mikä ei sekään ole järin halpaa puuhaa nykyisellään. Kivi- ja ruskohiilen polttaminen nimittäin vaatii hiilidioksidin päästöoikeuksia, joiden hinta on kovan käytön takia kohonnut myös ennätystasolle.

Päästöoikeuden hinta EU:ssa noussut jo lähes 90 euroon hiilidioksiditonnilta, kun vuoden alussa hinta oli runsaat 30 euroa. Päästöoikeuden kallistuminen puolestaan nostaa rajusti sähkön hintaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?